Hlavní obsah

Byla jsem „holčička Peake“, pak Zeman zjistil, že se můžu hodit. Expolitička odkrývá zákulisí

Karolína Peake v rozhovoru mimo jiné srovnávala Babišovo hnutí ANO s Věcmi veřejnými Víta Bárty, kde byla místopředsedkyní.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Bývalá místopředsedkyně vlády Karolína Peake přijala Výzvu Jiřího Kubíka. V rozhovoru promluvila mimo jiné o tom, kdo doopravdy řídil Nečasovu vládu, čím se ona sama dnes zabývá jako advokátka a proč se po 25 letech rozešla s manželem.

Článek

„Pracuji v advokátní kanceláři, dělám nejvíc rodinné právo, rozvody, péče o dítě. Kovářova kobyla…,“ říká s lehkou ironií Karolína Peake, která se kvůli vzájemnému vyhoření rozešla s manželem Charlesem Peakem, s nímž má dva syny.

Na své politické působení, kdy se v roce 2010 stala nejdříve poslankyní za Věci veřejné a následně i místopředsedkyní vlády, se dneska dívá jako na období, kdy byla naprosto nezkušená a naivní. „Vůbec jsem nechápala, že když chci na vládě něco prosadit, tak to musím nejdřív projednat s Janou Nagyovou (tehdejší oficiální ředitelkou kanceláře premiéra a zároveň tajnou milenkou Petra Nečase). Zpětně se mi doneslo, že jí dokonce někdo řekl, že mám něco s premiérem Nečasem. Jestli tohle byl důvod, proč nepodporovala moji spolupráci v rámci vlády, tak potěš pánbůh,“ vzpomíná Karolína Peake.

Muži se mě trochu bojí, to je můj problém

V rozhovoru promluvila i o jisté ostražitosti, kterou k ní chovali prezidenti Václav Klaus a posléze Miloš Zeman, když se o ní v jejích osmatřiceti letech vyjadřovali jako o „holčičce“. „Možná se mě trochu báli, protože nevěděli, co udělám. To je ale vlastně můj problém s muži – že se mě trochu bojí.“

Jsou to právě čtyři roky, kdy se Poslanecká sněmovna pod vlivem pádu vlády Petra Nečase rozhodla rozpustit a namířit k předčasným volbám. Klíčovou roli tehdy sehrála mimo jiné politička Karolína Peake, původně místopředsedkyně Věcí veřejných a následně šéfka frakce dnes už zapomenuté ministrany LIDEM: V klíčovém okamžiku, kdy tehdejší vládní koalice „101“ chtěla prezidentu Zemanovi deklarovat svou pevnou jednotu a odhodlání sestavit novou vládu, Karolína Peake odešla z jednacího sálu.

Co se tehdy stalo? O čem vyjednávala s prezidentem Milošem Zemanem, který měl zájem na zboření koalice „101“, a jak se zpětně dívá na svou politickou dráhu? Podívejte se na záznam rozhovoru ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované