Hlavní obsah

Nejdříve půjdou k volbám Češi v Jižní Americe, volební místnosti se tam otevřou už dnes

Kvůli časovému posunu budou Češi volit nejdříve v Jižní Americe.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Jako první budou moci přijít k volbám Češi v Brazílii a Argentině. Volební místnosti se tak kvůli časovému posunu otevřou už ve čtvrtek v 19:00 středoevropského času.

Článek

Volby českých poslanců začnou kvůli časovému posunu už dnes na americkém kontinentě. Jako první budou mít možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 středoevropského času. O hodinu později se začne volit na Kubě a východním pobřeží Spojených států a Kanady.

Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku, a to na 108 místech, většinou na českých velvyslanectvích nebo také tam, kde působí v misích čeští vojáci. Jedním z volebních míst je vojenská základna Balad v Iráku.

Hlasy ze zahraničí se započítávají do volebního obvodu, který určuje losem Státní volební komise. Letos padla volba na Středočeský kraj. Mezi středočeskými kandidáty se rozhodovalo i v minulých sněmovních volbách v roce 2013. Zatímco v roce 2002 komise vylosovala Jihomoravský kraj. Při následujících dvou volbách se hlasy ze zahraničí rozdělily mezi jihočeské kandidáty.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého Parlamentu budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů více než 9000 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvýší o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem.

Při sněmovních volbách v roce 2013 bylo do voličských seznamů předem zapsáno podle Ministerstva zahraničí na 8000 krajanů, nakonec ale mohlo díky voličským průkazům v cizině hlasovat 14 132 lidí. Svého práva z nich ale využilo 10 571 voličů, což odpovídá počtu obyvatel menšího města.

Reklama

Související témata:

Doporučované