Hlavní obsah

Nejedlý velvyslance nevybírá, tvrdí ministr. Uniklé e-maily ukazují něco jiného

Foto: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Martin Nejedlý je neplaceným poradcem prezidenta Miloše Zemana. Zároveň má od roku 2013 diplomatický pas.

Reklama

Když prezidentův poradce jedná s diplomaty, musí o tom podle ministra zahraničí vzniknout oficiální zápis.

Článek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) popřel, že má prezidentův poradce Martin Nejedlý vliv na zahraniční politiku.

Seznam Zprávy minulý týden na základě uniklých e-mailů napsaly, že Nejedlý se zřejmě snažil ovlivnit, kdo se stane velvyslancem při OSN v Ženevě.

„Rozhodně ne, o velvyslancích se bavím pouze s prezidentem, případně se šéfem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Garantuji, že do výběru velvyslanců budou promlouvat jen ti, kteří na to mají nárok,“ řekl Kulhánek v neděli v pořadu Partie na televizi Prima.

Svědectví vydaly uniklé dokumenty z e-mailu náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše (ČSSD), kterého v dubnu do funkce uvedl šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Martin Nejedlý podle Jaroše lobboval, aby se ambasadorem v Ženevě při OSN stal Petr Gajduška z ČSSD.

„Martin (Nejedlý) tlačí do Ženevy Petra (Gajduška). Chci si to v souvislosti i s tvým e-mailem ujasnit napřed v baráku, ať před Martinem (Nejedlým) nevypadám jako idiot,“ napsal v druhé polovině března 2019 Pavel Jaroš českému velvyslanci v USA Hynku Kmoníčkovi.

Nejedlý také například loni na podzim odletěl do Ruska jednat s administrativou prezidenta Vladimira Putina, na což si stěžoval i tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Opět se tím otevřelo téma Nejedlého diplomatického pasu: prezidentův poradce má tento pas, který mu umožňuje volně cestovat po celém světě, od roku 2003.

Ministr Kulhánek v neděli na otázku, jestli není namístě Nejedlému diplomatický pas sebrat, prohlásil: „Já to trošku vnímám jako zástupný problém. Já to vnímám jako kolorit domácí politiky.“

Seznam Zprávy rovněž minulý týden také zjistily, že ruský velvyslanec Alexandr Vladimirovič Zmejevský jednal na Hradě – v době, kdy prezident prokazatelně trávil čas v Lánech. Hrad nechtěl odpovědět na otázku, s kým se tedy velvyslanec sešel.

Až později Hrad uvedl, že s velvyslancem jednal kancléř Vratislav Mynář a že ambasador ho žádal o pomoc s pobytovými povoleními pro zaměstnance střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze, kterých se dotkne do konce května ohlášené vyhoštění z Česka. Podle ruské strany hrozí škole uzavření.

„Nevidím zásadní problém v tom, že kancléř prezidenta republiky přijme jakéhokoli velvyslance,“ řekl ministr Kulhánek na Primě. Dodal, že když Mynář nebo Nejedlý jednají na oficiální úrovni se zástupci zahraničních států, požaduje, aby o tom vznikl oficiální zápis. Dokument pak dostává právě Ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované