Hlavní obsah

Nejen vyhoštění diplomaté opustili Česko. Rusko v tichosti stáhlo dalšího agenta

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Na ruské ambasádě v Praze zůstává 27 diplomatů (ilustrační foto).

Reklama

Na odhalení zpravodajce upozornilo ruskou stranu ministerstvo zahraničí. Ta jej sama odeslala domů.

Článek

V aktuální diplomatické bitvě mezi Českou republikou a Ruskem kvůli novým informacím v případu výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích se nyní čeká na reakci české strany. Poté, co Česko vyhostilo 18 ruských agentů s diplomatickým krytím, kteří působili na ambasádě v Praze, ruská strana odpověděla silnějším krokem a vyhostila hned dvacet českých zaměstnanců.

V pondělí tak odletělo do Moskvy na palubě vládního letounu Iljušin 96-300 celkem 18 příslušníků ruských tajných služeb GRU a SVR s rodinami. Celkem odletělo 62 lidí včetně 28 dětí. Byl to největší zásah do ruského diplomatického sboru v historii Česka.

Podle zjištění Aktuálně.cz ze tří zdrojů z bezpečnostní komunity a exekutivy už na přelomu února a března v tichosti opustil Česko další z diplomatů, který ve skutečnosti pracoval pro jednu z ruských zpravodajských služeb.

Podle serveru diplomatickým krytím maskovaného zpravodajce odhalila česká kontrarozvědka – BIS. Ministerstvo zahraničí pak upozornilo ruskou stranu, že Česko o něm ví, a dalo tak Rusku prostor, aby jeho agent opustil zemi. V jeho případě se o vyhoštění nejednalo, Rusko jej stáhlo samo.

To je v diplomacii považováno za nejhladší řešení.

Po vyhoštění 18 zpravodajců v čele se zástupcem velvyslance a tajemníkem ruské ambasády Alexandrem Antonovem zůstává na ruské ambasádě v Praze 27 diplomatů a 67 členů administrativně-technického personálu.

Česká ambasáda v Moskvě je naopak silně ochromena po odchodu dvacítky členů tamního diplomatického sboru. Na české ambasádě v ruské metropoli zůstalo pět diplomatů v čele s velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou.

Reklama

Doporučované