Hlavní obsah

Nejhorší scénář Vojtěchova semaforu: Nakupte si jídlo na 14 dní

Foto: Profimedia.cz

Semafor koronavirového nebezpečí v České republice má čtyři stupně, ten nejvážnější počítá s omezením služeb.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představil takzvaný semafor. Jde o mapu, která ukazuje nebezpečí koronavirové nákazy v Česku.

Článek

Bílá, zelená, žlutá a červená. Čtyři barvy, které budou v příštích měsících znázorňovat nebezpečí v souvislosti s koronavirovou nákazou v českých okresech. Projekt rizikové mapy představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch - první ostrou mapu zveřejní příští pondělí.

„Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat. Pro hygienické stanice a samosprávy je to metodika, která jim dá návod, jak postupovat. Sjednotíme tak postupy napříč ČR,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Co jednotlivé stupně znamenají a jaká doporučení se k nim vážou?

Bílá: Nulový stupeň nebezpečí

Nulový neboli bílý stupeň znamená, že v okrese je téměř nulové riziko přenosu onemocnění a počet nově nemocných je denně nižší než 5 lidí. V této situaci je možno omezit cestování a zavést opatření na hranicích.

Zelená: První stupeň nebezpečí

Zelená barva, která náleží prvnímu stupni, signalizuje, že se v oblasti vyskytují ojedinělé případy, ale nedochází ke komunitnímu přenosu. V praxi to znamená, že se jedná zejména o lokální ohniska, u kterých jsou hygienici schopni vytrasovat zdroj nákazy. Pro vyhlášení prvního stupně by měl sedmidenní průměr nakažených být vyšší než 25 lidí na 100 000 obyvatel.

Mezi doporučení Ministerstva zdravotnictví pro tento stupeň nebezpečí patří především dodržování hygienických pravidel, dodržování odstupu od nemocných osob a v případě respiračních potíží raději zůstat doma a domluvit se s lékařem. Rizikové skupiny by se pak měly vyhýbat místům, kde je vyšší koncentrace osob, a dodržovat odstup od ostatních lidí. V úvahu by přicházelo i omezení návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Ministr ale upozorňuje, že opatření jsou v semaforu pouze ve formě doporučení - konečné slovo při jejich vyhlašování má vždy daná hygienická stanice.

Žlutá: Druhý stupeň

Druhý stupeň nebezpečí znamená, že se nákaza začíná komunitně šířit. Vyskytují se případy lidí, u kterých není jasné, kde se nakazili, a zároveň vzrůstá počet nakažených. Doporučeno je pak řádně dezinfikovat předměty a povrchy, nosit roušku v MHD, na veřejných akcích nebo ve zdravotnických zařízeních.

Dále se doporučuje omezení počtu lidí na akcích nebo omezení otevírací doby obchodů či restaurací. Návštěvy ve zdravotnických zařízeních by se měly zakázat. Pro zaměstnavatele je pak také doporučeno převést zaměstnance na home office a omezit služební cesty.

Při žlutém stupni ministerstvo také doporučuje lidem stáhnout si aplikace, které pomáhají trasování pohybu a kontaktů, jako je například eRouška nebo aplikace Mapy.cz.

Červená: Třetí stupeň

Poslední - nejtěžší - je červený stupeň. V tomto případě narůstá nebo přetrvává komunitní přenos nemoci. K vyhlášení tohoto stupně může přispět, když se zvýší počet nakažených ve věkové kategorii nad 65 let o více než 50 procent ve srovnání s předchozím týdnem. Nebo když počet hospitalizovaných překročí 2 % všech nemocných.

Je doporučeno vyhýbat se úzkému kontaktu s lidmi, a pokud je to možné, zůstat raději doma. Roušky by se měly používat všude, měl by se také omezit provoz škol a školek. Ministerstvo zdravotnictví rovněž doporučuje „zajistit si dostupnost základních potravin, vody, léků, případě dalšího nezbytného vybavení potřebného na dobu cca 14 dní a připravit se na omezení služeb“.

Podrobněji jsou jednotlivé stupně popsány na webu Ministerstva zdravotnictví.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Stupně ohrožení koronavirem v tzv. semaforu v České republice.

Stupně podle Vojtěcha znázorňují celkovou epidemiologickou situaci, nejde jen o prostý ukazatel počtu pozitivních případů. Záleží právě na komunitním šíření nebo průniku infekce do rizikových skupin. Teoreticky může být v některém okrese případů hodně, ale pokud půjde o jedno dobře zmapované ložisko, stupeň nebezpečí nemusí být tak vysoký.

Červený, tedy třetí stupeň ohrožení zatím není v žádném okrese České republiky. Nejhorší situace je v Praze. „Žlutá je pouze Praha. Dále pak sledujeme Moravskoslezský kraj, který je ale teď zelený, protože se tam situace zlepšila. Nově sledujeme i Jihlavsko a Brněnsko,“ vysvětlil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

První oficiální mapu zveřejní Ministerstvo zdravotnictví v pondělí 3. srpna. Podle Adama Vojtěcha by se pak měla zveřejňovat každý týden, nejpozději každé dva týdny podle aktuálních informací.

„Padlo tady, že semafor se bude zveřejňovat týdně, ale pravdou je, že sledování probíhá denně. To znamená, že denně sledujeme přenos nemoci a vše kontrolujeme,“ dodal Dušek.

Česká vláda už na počátku června schválila také takzvaný semafor pro Evropu, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. U zemí s nízkým a středním rizikem úřady od 15. června nevyžadují po českých občanech negativní test na koronavirus nebo karanténu. Ty jsou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem. V tuto chvíli jsou všechny členské země EU v kategorii s nízkým rizikem nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované