Hlavní obsah

Přehled: Nakažení v Česku přibývají, jinde v Evropě jsou opatření přísnější

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

Česká republika má za sebou týden, ve kterém překonala rekord aktuálně nakažených. Vláda se proto rozhodla obnovit některá opatření. Jinde v Evropě jsou přísnější.

Článek

Kvůli zvyšujícímu se počtu případů v České republice se do základního vybavení při odchodu z domova opět vrací roušky. I když však Česká republika patří mezi státy s vyšší koncentrací aktuálně nakažených vzhledem k celkové populaci, opatření, která v současné době platí, se řadí v porovnání s evropskými zeměmi mezi ty mírnější.

Obvyklé je například zavedení povinné ochrany nosu a úst v hromadné dopravě a vnitřních veřejných prostorech či dodržování rozestupů mezi jedním až dvěma metry. Mezi časté omezení také patří úprava možnosti lidí se scházet ať už venku, nebo v uzavřených prostorách.

To je ostatně jedno z mála plošných omezení, které v České republice vchází v platnost poté, co země zaznamenala největší počet aktuálně nakažených od začátku epidemie. V porovnání se sousedními zeměmi jde přitom jen o marginální krok v souvislosti s počtem aktuálně nakažených vzhledem k celkové populaci.

Například Německo, které eviduje téměř o 40 nakažených na 100 tisíc obyvatel méně, má sice opatření rozdílné v každé spolkové zemi, mezi obvyklé pravidlo však patří již zmíněná ochrana v hromadné dopravě a uzavřených veřejných prostorech. V Rakousku jsou roušky dokonce povinné i při spolujízdě, výjimkou je, pokud jsou osoby součástí stejné domácnosti.

Ke striktním opatřením přistoupily také přímořské státy Řecko s Chorvatskem, které s otevřením hranic a začátkem dovolenkové sezony zaznamenaly opětovný nárůst nových případů. Roušky jsou povinné prakticky ve všech veřejných vnitřních prostorách a i na pláži jsou vyžadovány rozestupy.

Rusko zase rozdělilo celou zemi na oblasti, kterým přidělilo takzvané etapy. Podle toho, v jaké etapě lokalita je, taková tam platí opatření. Co která fáze rozvolňování znamená, vysvětluje na svých stránkách velvyslanectví České republiky v Moskvě:

„V první fázi budou povoleny procházky a venkovní sportovní aktivity max. ve dvou, otevření obchodů s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních s omezením počtu zákazníků (1 osoba na 4 metry čtvereční) a provozoven služeb. Ve druhé fázi svou činnost obnoví obchody s plochou do 800 metrů čtverečních, pouliční prodej a většina vzdělávacích organizací (bez upřesnění), se zachováním koncentrace zákazníků 1 osoba na 4 metry čtvereční. Ve třetí fázi se obnoví práce živnostníků a sektoru služeb, hotely, restaurace a zbývající vzdělávací zařízení. U všech etap se předpokládá ochrana rizikových skupin (starších 65 let, chronicky nemocných, nošení masek, dodržování odstupu).“

Aktuální mapa rozdělení Ruska je dostupná na tomto webu.

Seznam zemí a jejich opatření

Albánie: Od poloviny července jsou roušky povinné ve všech uzavřených prostorech. Při porušení hrozí pokuta zhruba 16 eur.

Rakousko: Roušky jsou povinné v uzavřených veřejných prostorech včetně obchodů, v hromadné dopravě a při spolujízdách, pokud osoby nesdílejí domácnost. Nutnost dodržování minimálně metrového odstupu.

Bělorusko: Běloruská vláda stanovila, že všechny osoby, které přicestují do Běloruska ze zemí, kde již byl zaznamenán výskyt infekce covid-19, musí podstoupit 14denní domácí karanténu.

Belgie: V dopravních prostředcích a na většině veřejných uzavřených prostor jsou povinné roušky pro všechny starší 12 let. Stejně tak na jakémkoliv místě s větším výskytem osob.

Bosna a Hercegovina: Platí povinnost zakrytých dýchacích cest v uzavřených veřejných prostorech.

Bulharsko: Roušky jsou povinné na uzavřených veřejných místech.

Chorvatsko: Povinnost nosit roušku platí prakticky pro všechny vnitřní veřejné prostory včetně hromadné dopravy a restauračních zařízení.

Kypr: V autobusech veřejné dopravy platí povinnost nosit roušku, omezená jsou také shromáždění většího počtu osob.

Česko: Roušky jsou povinné celoplošně na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Opatření se dále liší podle aktuální situace ve vybraných lokalitách.

Dánsko: Roušky povinné nejsou, je doporučená dezinfekce rukou před i po návštěvě obchodů. Naopak povinné jsou minimálně metrové rozestupy na veřejnosti.

Estonsko: Na stránkách velvyslanectví ČR v Tallinu nejsou uváděna žádná aktuálně platná opatření.

Finsko: Po vstupu na finské území je doporučené 14denní omezení pohybu, při kterém je vhodné se vyhýbat mezilidským kontaktům a veřejné dopravě.

Francie: Roušky povinné v dopravě a uzavřených prostorech, doporučené i na veřejnosti. Platí zákaz shromažďování nad 10 osob ve veřejných prostorech a akce nad 5000 osob.

Německo: Jednotlivé spolkové země mají svá opatření, všeobecně ale obvykle platí povinnost roušek v hromadné dopravě a uzavřených prostorách.

Řecko: Rouška povinná v muzeích, zdravotnických a diagnostických zařízeních, veřejných dopravních prostředcích i v supermarketech. Při porušení hrozí pokuta až 150 eur. Veřejné shromažďování omezeno na 10 osob.

Maďarsko: Roušky povinné pro zaměstnance restauračních zařízení, stejně tak v obchodech a hromadné dopravě.

Island: Na Islandu nejsou roušky povinné, dvoumetrové rozestupy však ano, stejně jako dodržování zvýšených hygienických opatření.

Irsko: V současné době umožňuje pouze tranzit skrz zemi, jinak je povinná 14denní karanténa.

Itálie: Přinejmenším do konce července jsou roušky povinné v obchodech, vlacích a dalších uzavřených prostorech. Platí také dodržování odstupu, a to i na plážích.

Kosovo: Stále platí povinnost nosit roušky, dodržovat dvoumetrové rozestupy a zákaz shromažďování více než 5 osob na veřejných prostranstvích.

Lotyšsko: Roušky v hromadné dopravě a veřejných místech jsou doporučené, ne však povinné.

Litva: Nošení roušek je povinné při hromadných akcích ve vnitřních prostorách.

Malta: Nadále platí povinnost nošení ochranných pomůcek v uzavřených prostorách a zákaz veřejných shromáždění. Není povolen ani kontaktní sport.

Moldavsko: Ve veřejných uzavřených prostorech je povinnost používat roušku a dodržovat hygienická opatření. Je omezen provoz nočních klubů a dalších zařízení.

Černá Hora: Kdekoliv na veřejnosti jsou povinné roušky, omezeno je shromažďování na veřejných místech. Noční kluby a podobné podniky jsou zcela uzavřené.

Nizozemsko: Roušky povinné pro cestující starší 13 let ve všech komerčních dopravních prostředcích.

Severní Makedonie: Povinnost nosit roušku a dodržovat dvoumetrové rozestupy platí prakticky pro všechny vnitřní veřejné prostory včetně hromadné dopravy a restauračních zařízení.

Norsko: Platí dodržování metrového rozestupu, stejně jako dodržování zvýšených hygienických pravidel.

Polsko: Dále platí povinnost zakrývat dýchací cesty ve vnitřních prostorách budov a v hromadné dopravě. V obchodech je navíc povinné používat rukavice nebo dezinfekci.

Portugalsko: Roušky povinné ve všech veřejných uzavřených prostorách, stejně tak dezinfekce rukou před vstupem do obchodů a restaurací. Vstup na pláže regulován.

Srbsko: Vláda opět zavedla povinnost nošení masek v uzavřených prostorech a zakázala shromažďování více než 10 lidí.

Rumunsko: Ve veřejné dopravě a jiných uzavřených prostorách jsou roušky povinné stejně jako dvoumetrové rozestupy. Omezené jsou také akce s větším počtem lidí.

Rusko: Země uvolňuje opatření na základě etap. Ty se liší oblast od oblasti, odkaz na vysvětlení a interaktivní mapu výše v článku.

Slovensko: Povinné roušky v obchodech a restauracích, stejně jako odstup přinejmenším 2 metry.

Slovinsko: Platí povinnost dodržovat hygienické standardy včetně nošení roušek v uzavřených veřejných prostorách a veřejných dopravních prostředcích. Shromažďování omezeno na 10 osob.

Španělsko: Roušky či respirátory povinné na všech veřejných prostranstvích a veřejně přístupných uzavřených prostorách včetně hromadné dopravy.

Švédsko: V zemi neplatí žádná plošná opatření krom zákazu hromadných akcí nad 50 osob. Platí doporučení dvoumetrových rozestupů na veřejnosti.

Švýcarsko: V hromadné dopravě musí cestující starší 12 let nosit roušky. Šála, šátek ani jiné předměty nejsou připuštěny.

Ukrajina: Krom povinných roušek na všech veřejných místech a ve veřejné dopravě je také povinné nošení dokladu totožnosti při pohybu venku.

Spojené království: Lidé musí dodržovat dvoumetrové odstupy a vyvarovat se zbytných setkání. Je zákaz setkávání více jak 6 osob. Roušky jsou doporučené.

Reklama

Doporučované