Hlavní obsah

Nejistota pro vysokoškoláky. Termín státnic je zatím v nedohlednu

Foto: Profimedia.cz

Každá škola si určuje sama, kdy budou studenti mít státnice.

Reklama

Žáci se do lavic vrátí kvůli koronaviru nejspíš až v druhé polovině května a maturity by se mohly konat tři týdny po zahájení výuky. Jak to ale budou mít vysokoškoláci se státnicemi?

Článek

Kromě maturantů se situace kvůli koronavirovým opatřením zkomplikovala i studentům vysokých škol, kteří mají letos státnicovat. Nejen, že nevědí, kdy přesně se konají státní závěrečné zkoušky, ale často nemohou ani provést výzkum, který potřebují k napsání závěrečné práce.

„Měla jsem naplánovanou hromadnou přednášku s respondenty pro svou diplomovou práci, bohužel se nic z toho nemůže uskutečnit, a já se tak musím s respondenty domlouvat přes Skype, což trochu komplikuje situaci,“ svěřila se studentka Univerzity Karlovy, která píše diplomovou práci. Studenti jsou tak odkázáni na online platformy i v případě svých vlastních výzkumů v rámci závěrečných prací.

Mimo jiné se studentům nelíbí, že stále nevědí, kdy se státnice budou konat. „Štve mě to, protože nevím, kdy budou státnice a jak to bude probíhat, jestli to bude třeba online,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy jeden ze studentů ČVUT.

„Co se týká státnic a jejich úpravy, tak tam rozhoduje každá vysoká škola zvlášť,“ sdělil v pondělí na tiskové konferenci ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Každá z univerzit se tak k státnicím a prodlužování semestru staví zcela po svém. Dokonce i každá fakulta může mít odlišný přístup.

Zatímco Vysoká škola ekonomická zachovává všechny termíny státních zkoušek i odevzdávání prací tak, jak byly, České vysoké učení technické v Praze bude termíny prodlužovat. „Pracujeme s kritickými scénáři, že se tu sejdeme 1. října nebo i 1. ledna 2021. Jestli to bude posunuto jen o dva tři měsíce, tak to je maličkost,“ sdělil Seznam Zprávám Michael Valášek, děkan Fakulty strojní.

Zatím je ale vše v řešení a čeká se na konečné stanovisko celého ČVUT. „Všechny možnosti jsou otevřené. Myslím, že je zbytečnost to teď řešit. První klíčový moment je, jak na tom bude Česká republika po Velikonocích,“ dodal Valášek.

„Drtivá většina rektorů je pro osobní účast studentů u závěrečných zkoušek a je proti online zkoušení. Budeme se snažit jak přijímačky, tak i státní zkoušky vykonat nejdéle v průběhu letních prázdnin,“ sdělil rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička pro Českou televizi.

Konkrétně Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na ČZU již rozeslala e-maily ohledně konání státních závěrečných zkoušek. Zkouškové období se pro končící ročníky protáhne až do půlky srpna a samotné závěrečné zkoušky se posunou do druhé poloviny srpna.

Prodloužení výuky také očekává Univerzita Karlova, a to o 1 až 4 týdny. Zkouškové období tak bude trvat po celý červenec a část září. Termín odevzdávání závěrečných prací si pak upraví každá z fakult. Státní závěrečné zkoušky by měly proběhnout běžným způsobem po skončení mimořádných opatření.

Na VŠE se termíny zkouškového období nemění a letní semestr bude probíhat podle původního plánu. Stejně tak i státní závěrečné zkoušky, které budou probíhat od 2. dubna, tedy po plánovaném skončení vládních opatření. „Studenti se dostaví do školy ve stanovený čas zkoušky a po jejím absolvování prostory VŠE neprodleně opustí. Ochranka bude mít k dispozici seznamy studentů, kterým bude v daný den vstup do školy umožněn,“ píše se na stránkách VŠE.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš pro jistotu zrušil kontaktní výuku až do 15. května. Zkouškové období tak bude probíhat přes celé prázdniny a zimní semestr bude zahájen až 5. října. Možnost zakončení studia však budou mít studenti i v letním semestru. Prodloužení semestru taktéž oznámila například i Univerzita Palackého v Olomouci.

Školy jsou uzavřeny již od 11. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že uzavření škol by se mělo rušit jako jedno z posledních opatření, a to zřejmě na přelomu května a června.

Reklama

Doporučované