Hlavní obsah

Nejlepší podnikatel Česka je Oliver Dlouhý. Založil Kiwi.com a propojil svět

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Podnikatel roku České republiky Oliver Dlouhý – zakladatel Kiwi.com.

Reklama

Nejlepším podnikatelem Česka je Oliver Dlouhý z Kiwi.com. Zakladatel populárního vyhledávače letenek a virtuálního superdopravce získal prestižní ocenění EY Podnikatel roku 2019. „Kiwi.com existuje proto, aby propojilo svět,“ říká o firmě, kterou založil a jež ho vystřelila mezi nejlepší podnikatele světa.

Článek

A to bez nadsázky – denně na stránkách firmy hledá své letenky sto milionů lidí. Za jeden jediný den se Kiwi.com už podařilo prodat i 51 tisíc sedadel v letadlech.

Přidáme i další čísla – firma, která začínala se čtyřmi zaměstnanci, má dnes tři tisíce lidí na čtyřech kontinentech a kromě letecké přepravy nabízí i 120 autobusových a vlakových přepravců.

To je ve stručnosti „arzenál“, se kterým na první pohled nenápadný podnikatel původem z Jindřichova Hradce vyrazí reprezentovat Česko na světové finále podnikatelů do Monte Carla. Už za pár měsíců tak poměří síly s šedesátkou těch nejlepších z celého světa.

Osudný výlet do Portugalska

Na úplném začátku celého příběhu byl přitom obyčejný výlet do Portugalska. Při něm Oliver Dlouhý zjistil, že neexistuje služba, která by mu zkombinovala lety nízkonákladových aerolinek. Tak ji rozjel sám. Nejprve pod názvem Skypicker, později jako Kiwi.com.

Oliver Dlouhý (32)

Zakladatel a výkonný ředitel vyhledávače letenek Kiwi.com.

V letech 1999–2007 absolvoval osmileté gymnázium v Jindřichově Hradci a pokračoval ve studiu na Newton College v Brně v letech 2011–2013.

V roce 2012 založil vyhledávač letenek Skypicker, pozdější Kiwi.com.

Je mladším bratrem herců Vladimíra a Michala Dlouhého.

Magazín Forbes ho zařadil do stovky nejbohatších Čechů.

Zdroj: Wikipedia

„Hlavně začněte. Když člověk jenom vymýšlí, co by se mohlo pokazit a proč by to nemohlo jít, nikdy nic nedokáže. Je strašně důležité si věřit. To zní jednoduše, ne?“ vzkazuje začínajícím podnikatelům. Sám se stal jedním z nejmladších miliardářů, kterého časopis Forbes zařadil do prestižní stovky nejbohatších Čechů.

Investor z Ameriky

V létě loňského roku Kiwi.com prošlo velkou proměnou. Do firmy vstoupil americký fond General Atlantic a několik původních investorů odešlo. Oliver Dlouhý ale zůstává. Stále drží zhruba 22 procent Kiwi.com a pořád firmu řídí.

„Slyšel jsem hodně příběhů lidí, kteří něco vybudovali a pak to pod vidinou velkých peněz prodali. Většina z nich se shoduje – někteří to přiznali, u některých to čtu mezi řádky – že je to mrzí. Já tu chybu nechci udělat. Myslím, že mám ještě Kiwi.com co nabídnout,“ říká Dlouhý.

Reklama

Doporučované