Hlavní obsah

Přišel rozčepýřený kluk a donesl miliardový nápad, vzpomíná první investor Kiwi.com

Hostem pořadu Výzva je brněnský podnikatel Jiří Hlavenka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vypadá cesta od nuly k miliardové firmě? Co jsou „bolavé peníze“? A proč podnikatele Jiřího Hlavenku zajímá, zda se k nám „vrátí motýle“? Rozhovor s mužem, který pomohl k rozjezdu jednoho z nejúspěšnějších internetových podniků české historie.

Článek

Podniká bezmála třicet let. Vydával počítačové časopisy, rozjížděl první internetový obchod. Část vydělaných peněz dlouhodobě investuje do rozjezdů nadějných startupů. A v případě Kiwi.com trefil jackpot. Brněnský podnikatel Jiří Hlavenka poskytl první prostředky na rozjezd firmy, která dosáhla několikamiliardové hodnoty. Z desítek tisíc eur, které do rozjezdu vložil, se staly stovky a stovky milionů korun, které dostane za svůj pětinový podíl ve firmě.

„Letenkový byznys je obrovský, na celém světě se v něm ročně otočí asi bilion dolarů. A pokud se vám podaří z tak velkého koláče uzmout i malinkatý kousíček, tak to znamená obrovské tržby,“ popisuje Jiří Hlavenka, jaké úvahy stály za rozjezdem firmy, která dnes patří do druhé desítky největších českých firem podle tržeb.

„Líbilo se mi, že Oliver Dlouhý byl ochoten vložit do podniku i vlastní peníze,“ popisuje Jiří Hlavenka svá první jednání se zakladatelem firmy. „Říká se tomu bolavé prachy, protože zakladatele ta investice bolí daleko více než investora,“ říká Hlavenka.

Nyní Jiří Hlavenka spolu s dalšími investory svůj podíl prodává, nadpoloviční většinu ve firmě získá americká společnost General Atlantic. Muž, který se ve volném čase dlouhodobě zabývá ekologií a životním prostředím, chce dál pokračovat ve své politické kariéře na jihu Moravy, kde je opozičním krajským zastupitelem zvoleným za koalici Zelených a Pirátů.

Část z utržených peněz hodlá investovat do podpory různých občanských a charitativních aktivit. Říká, že při současném stavu politické scény roste počet úspěšných lidí, kteří mají pocit, že je třeba „něco užitečného udělat“.

Rozhovor o Kiwi, penězích, byznysové historii Jiřího Hlavenky, ale také o jihomoravském školství a o tom, jak souvisí populace motýlů se stavem životního prostředí, najdete v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované