Hlavní obsah

Nejlepší sex vašeho života vás čeká teprve po šedesátce. Vyzkoušejte ho

Foto: Shutterstock, Photographee.eu, Shutterstock.com

Vášeň ve vztahu lze udržet i ve zralejším věku. Podmínkou je dobrý vztah a otevřenost.

Reklama

Intimní doteky a milování mohou přinášet velmi intenzivní a vzrušující prožitky i ve starším věku. Jak na to, aby erotika nezevšedněla?

Článek

Nevěřte šedesátníkům, kteří tvrdí, že sex pověsili na hřebík. Spíš o tom nemluví. Je to totiž pořád ještě trochu tabu. Jakoby jedinci, kteří už mají na dohled důchod, automaticky pozbyli práva souložit. Neřkuli se oddávat erotickým experimentům.

„Děvenko, nejlepší sex zažiješ po šedesátce,“ říkal s oblibou spisovatel Arnošt Lustig dámám o dvě generace mladším, než byl on. „Děvenky“ se rděly a chichotaly, jakože v tomhle věku už to přece nikdo nedělá. Dělá. A jak! Před pár lety internetem prolétly výsledky studie Singles in America, z nichž vyplynulo, že muži mají nejlepší sexuální zážitky nejčastěji ve čtyřiašedesáti letech, ženy ještě o dva roky později.

Sexuolog a gynekolog Luděk Fiala, který svou praxi vykonává v pražském Sexuologickém ústavu i v Plzni, kde má kromě jiného poradnu pro „sátileté“, bere tuto studii s rezervou.

Nicméně vzpomíná, že v osmdesátých letech minulého století, kdy začínal, bylo nemyslitelné, aby se k němu pro radu, jak vylepšit sex, chodili radit starší lidé. S postupným otvíráním se světu, masovým rozšířením internetu a sociálních sítí se nám však kromě mnoha jiných obzorů rozšířily i ty erotické. Což je v ordinaci sexuologa znát.

Potěšení nejen pro oko

Máme prostředky na to, abychom cestovali, věnovali se koníčkům, sportovali. To vše má blahodárný vliv na sexuální apetit.

„Dávno je prokázáno, že fyzické cvičení může v mužském těle příznivě ovlivnit hladinu testosteronu. Ovšem když se to přežene, což se stává třeba kulturistům, hladina testosteronu vykazuje obrovské výkyvy, a to se může projevit erektilní disfunkcí,“ upozorňuje Luděk Fiala.

Nabušený svalovec tedy potěší ženské oko, ale s dalšími orgány to může mít podle sexuologa složité. Zato takový dobře udržovaný pětašedesátník dokáže podle něj předvést věci, o jakých žena možná dosud neměla ani tušení. Pravděpodobně se to ale nebude týkat párů, které spolu žijí několik desítek let.

Čest patří výjimkám nebo aspoň těm, kteří se pokoušejí něco změnit, jako třeba muž z povídkového filmu Sex po dětech, jehož dospělá dcera si dělá starosti, že je tatínek poslední dny zadumaný.

„Máš snad zdravotní problémy? Nebo se s maminkou rozvádíte?“ Muž s odpovědí váhá, ale když dcera naléhá, odpoví, že myslí na anální sex. „Nikdy jsme ho s maminkou neměli a řekl bych, že je na čase to zkusit,“ vyrazí mladé ženě dech.

Sex, chceme ho pořád a umíme si ho užít. Já už taky mnohem méně řeším to, jak vypadám, když se svleču.
Julie

Některé věci prostě o rodičích vědět nechcete. A možná to nechtěla vědět ani filmová maminka. Těžko si představit, že žena celoživotně uvyklá konzervativnímu způsobu milování začne na svá lehce rozvrzaná kolena eroticky experimentovat. Anebo se to děje?

„Záleží na nátuře člověka, ochotě zkoušet nové věci, zážitcích z minulosti a samozřejmě tělesné konstituci a věku. Přesto chuť zažít něco neobvyklého může být dobrou motivací pro oživení vztahu i u dlouholetých párů,“ zamýšlí se sexuolog Fiala.

Přehnané nároky odpadají

Dvojice, které jsou spolu krátce, mají situaci mnohem jednodušší. Protože co je nové, to je hezké. To funguje v šedesáti stejně jako ve třiceti. Hormonů je sice méně, ale pořád odvádějí dobrou práci a sex jde vlastně sám od sebe. Ukazuje to třeba příklad Milana a Julie, kteří se potkali při sportu.

„Sex, chceme ho pořád a umíme si ho užít. Já už taky mnohem méně řeším to, jak vypadám, když se svleču. A Milan si zase pochvaluje, že ho netíží nutnost podávat v posteli heroické výkony. Prý je to úleva mít se konečně na co vymluvit, když to nejde,“ směje se třiašedesátiletá Julie, která svého o pět let staršího přítele poznala na cyklovýletě.

Milan je podle ní kromě humoru obdařen i fantazií a obojí prý s sebou rád bere do postele. „A taky se jeden druhému neostýcháme říkat, co máme při milování rádi a co bychom chtěli ještě zkusit. Jeden nikdy neví, kdy to bude naposledy,“ směje se Julie.

Každá rozvedená žena na prahu šedesátky však chlapa na lusknutí prstů nenajde. Muži jsou na tom výrazně lépe, někdo dokonce spočítal, že na osm žen po šedesátce připadá jeden stejně starý chlap. A ten si pravděpodobně vybere partnerku mladší aspoň o deset let. Pokud tedy vůbec. Jsou totiž tací, kteří by rádi, ale bojí se selhání. Tak si radši lehnou na kanape a místo ženského stehna se chopí ovladače od televize.

Věk sice nezastavíte, ale proč hned házet sex do žita? Milování se dá rozložit do několika fází, při kterých si odpočinete, ať už při mazlení, orální stimulaci nebo za sebe chvíli necháte „pracovat“ erotické pomůcky a tak dále.

Možností, jak prožít vášeň a přitom nepadnout vysílením či skončit s pocitem selhání, je dost. Můj tatínek třeba říkával, že dokud má chlap deset prstů, pořád je to chlap. (Promiň, mami.) „To je důkaz, že mu na vaší mamince záleželo. A věřím, že ona to ocenila zase svým ženským způsobem. Což ne každá žena dělá. Stejně jako ne každý muž je ochoten potlačit své ego, aby potěšil partnerku,“ vysvětluje sexuolog.

Vylezte z postele

Sex s novým chlapem nebo novou ženskou – to jde samo. Ale dlouholetá manželství? Hormony jsou v pohodě, fantazie pracuje, ale výsledek jde do ztracena, vlastně ani nevíte, jestli budete mít chuť příště zas, když je to milování skoro tak nezáživné jako čištění zubů. Proste hygiena, nic víc, nic méně. Rada z úst sexuologa zní: změňte prostředí.

„Vím, že to zní banálně, ale ono je to vážně stimulující. Divili byste se, kolik dvojic to celý život dělá jenom v posteli. Představa, že by se milovali třeba na nové sedačce, může totiž ženskou úplně rozložit,“ směje se Luděk Fiala. (Inu, doktore, já znám zase chlapy, kteří by zešíleli, kdyby jim žena navrhla, že se budou milovat v novém autě.)

Proč je změna prostředí tak rajcovní? Možná proto, že na výletě se vrátíte do dob, kdy jste spolu randili, poznávali nová místa, radovali se z neznámého. Navíc lze výlet spojit se sportováním, saunou, bazénem – to všechno vás vybudí k tomu, že budete chtíti podnikat věci, na které jste už skoro zapomněli.

Předpokladem ale je, že pár musí být v pohodě, bez zásadních vztahových problémů. Pak mu možná nebude ani zatěžko sednout společně, anebo každý sám, jak je ctěná libost, k internetu a začít vybírat erotické pomůcky.

Nejčastěji si zákazníci v tomto věku pořizují vibrátor. A nejen ženy. Muži ho vnímají jako zálohu, pojistku, když to náhodou zrovna nejde. „Je velmi stimulující, když se žena naučí pracovat s vibrátorem za přítomnosti partnera,“ radí sexuolog.

Podle něj není proč a za co se stydět. „Naopak. Pořád dokola svým klientům vysvětluji, že to není nic úchylného a co vyhovuje oběma, je v sexu dovoleno. Nejdůležitější je vybalancovat to tak, aby byli spokojeni oba nejen s četností, ale i průběhem pohlavního styku,“ uzavírá Fiala.

Anketa

V jakém období lze prožít nejlepší sex?
Mezi 20–30 lety
5,1 %
Mezi 30–40 lety
11,3 %
Mezi 40–50 lety
38,8 %
Mezi 50–60 lety
25 %
Mezi 60–70 lety
13,5 %
Nad 70 let
6,3 %
Celkem hlasovalo 12900 čtenářů.

Reklama

Doporučované