Hlavní obsah

Nejlepší útok je obrana. Pro 12. kolo Premier League posílíme defenzivu

Foto: Profimedia.cz

Univerzální krajní obránce Liverpoolu Trent Alexander-Arnold v zápase proti West Hamu United.

Reklama

Obránci jsou v kurzu. Ve virtuální hře Fantasy sbírají víc bodů než útočníci. Obránci také tvoří nadpoloviční většinu dosud vyhlášených Fantasy hráčů týdne. Karel Tvaroh vybírá univerzální zadáky před 12. kolem Premier League.

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, se vrací do provozu po listopadové reprezentační přestávce. Na průběžné první příčce naší společné ligy si vybudoval solidní náskok Marek Bednář (AC Barrandov), celkově druhý „Ice Team“ na něj ztrácí už 31 bodů. Celou tabulku si můžete prohlédnout zde.

Bude to fofr. V následujících 40 dnech nás čeká hned 10 kol, tedy více než čtvrtina celé soutěže. Další Fantasy speciál analyzuje potenciál, který se skrývá v dobře promyšleném investování do univerzálních obránců. Mnohým obráncům se totiž aktuálně daří z hlediska bodování lépe než útočníkům. Většina z nich svým herním pojetím klasického obránce příliš nepřipomíná.

Mezi útočnými esy se aktuálně těžko hledá stabilní kanonýr. Zranění na trávník nepustí Romela Lukakua (11,5 milionů liber) a Tima Wernera (8,6 milionů liber) z Chelsea. To Manchester City klasického hroťáka ani nevyužívá. Harry Kane (12,2 milionů liber), jemuž před sezonou věřily miliony manažerů, se zatím vyloženě neprobudil. Mohamed Salah (12,7 milionů liber), dosud nejproduktivnější hráč, je ve Fantasy klasifikovaný jako záložník. Cristianu Ronaldovi (12,4 milionů liber) to tam samozřejmě může padnout vždycky, ale jeho United se herně i výsledkově trápí, což se nějakým způsobem na produktivitě portugalské superstar musí podepsat.

Snad jen Jamie Vardy (10,7 milionů liber) a Michail Antonio (8,1 milionů liber) patří letos mezi skutečně stabilní forvardy s přijatelným poměrem cena/výkon. Ano, Vardy si dal i vlastence a Antonio byl vyloučen, ale v rámci možností bychom tyto dva zabijáky přece jen mohli přihodit na pomyslný seznam. Ale pojďme už konečně zabrousit do obranných řad.

Králové z obrany

Ve srovnání nejlepších obránců s nejlepšími útočníky jsou zadáci svými příspěvky jednoznačně stabilnější. To má několik důvodu. Ti nejlepší obránci pravidelně nastupují v základní sestavě, což je umožněno jejich stabilní formou, nižší náchylnosti k rotacím kádru a solidnímu zdravotnímu stavu. Ovšem také poměrně spolehlivě drží čistá konta, která v celkovém součtu mohou přinést bodové žně.

Poslední kolo, tedy v pořadí jedenácté, se stali na základě bodového zisku nejlepšími útočníky Teemu Pukki (5,8 milionů liber) a Stuart Armstrong (5,8 milionů liber), když oba vystříleli 9 bodů. A co obránci? Joao Cancelo (6,3 milionů liber) nasbíral 14 bodů, Trent Alexander-Arnold (7,6 milionů liber) vystřílel 12 bodů a Rico Henry (4,5 milionů liber) krásných 10. Podobně bychom mohli pokračovat i mnoho kol dozadu.

„Králem“ uplynulých hracích týdnů, tedy nejproduktivnějším hráčem Fantasy, a ve finále tedy tím vůbec nejlepším, se stali hned v 7 případech z 11 možných právě obránci.

Kings of GW

Bruno Fernandes (záložník), Reece James (obránce), Ferran Torres (záložník), Fernando Marcal (obránce), Matthew Cash (obránce), Kortney Hause (obránce), Diego Llorente (obránce), Roberto Firmino (útočník), Mason Mount (záložník), Reece James (obránce), Joao Cancelo (obránce).

Rotace je trendy

Po kom tedy v zadních řadách ideálně sáhnout?

V tomto případě platí, že konzervativní přístup přináší nejsladší ovoce. Joao Cancelo je v rámci aktuálního ročníku ve hře Fantasy nejlepším obráncem s celkovými 67 body. Druhé místo patří Alexanderovi-Arnoldovi (64 bodů) a Reeceovi Jamesovi (63 bodů). V tabulce bonusových bodů, tedy extra bodů přidělených dodatečně za nejlepší výkony v utkání, najdeme opět jméno liverpoolského pravého obránce „TAA“, jehož tentokrát následuje Reece James (10 bodů), Joao Cancelo (9 bodů) a po 7 bodech trio - Jan Bednarek (4,4 milionů liber), Aaron Creswell (4,4 milionů liber), Lewis Dunk (5 milionů liber).

Cancelo, „TAA“ a James vévodí téměř veškerým možným Fantasy žebříčkům. Proč se těmto hráčům tolik daří? Kromě faktu, že se jedná o hráče prvotřídní kvality, hraje prim jejich vylepšená role a taktické pokyny.

Zejména rotační styl, který vyznávají dominantní celky v Premier League, umožňuje všem třem zmiňovaným borcům maximálně těžit z jejich mimořádně ofenzivního postavení. V Chelsea z kombinačního stylu, který využívá krajní hráče, náramně profitují krajní beci. Na začátku sezony to byl Marcos Alonso (5,6 milionů liber), pak se zázračně rozstřílel Ben Chilwell (6 milionů liber) a nyní ofenzivní otěže převzal Reece James (5,9 milionů liber).

Tuchel po svých hráčích nevyžaduje vyloženě brutální rotace, ale krajní obránci tradičně hodně cestují a podporují ofenzivu. Mnohdy vyplavou v zajímavých pozicích na hranici vápna a nebojí se do míče opřít směrem na bránu.

To v Manchesteru City rotují v podstatě s výjimkou stoperů a brankáře Edersona všichni. Pokud všechny hráče dobře neznáte, těžko odhadnete, jestli se na pravém obránci zrovna nenachází levé křídlo. Nejvíce v tomhle ohledu vyčnívá právě kreativní Cancelo. Portugalský krajní obránce patří mezi největší univerzály, které po anglických pažitech kdy běhali. Nasazení Cancela na pravý kraj Guardiolovi přináší výhodu, že rázem hraje s jedním kreativním středopolařem navíc.

Nově se rotuje i v Liverpoolu. V posledním ligovém zápase proti West Hamu, který Reds prohráli 2:3, se nápadně často ve středu pole vyskytoval Alexander-Arnold. Klopp si od takové rotace slibuje vyšší efektivitu postupného útoku, když využívá jeho kopací techniku a smysl pro načasování ideálního pasu z nebezpečnějšího prostoru.

A jaké to má všechno nevýhody? Obránci s ofenzivními úkoly diváky baví, ale pokud se jim nepodaří bodovat, svým riskantním postavením jdou naproti inkasovaným brankám, které Fantasy manažery nakonec mohou opakovaně srážet na kolena. Tak jako v posledním kole, kdy Matěj Vydra (5,2 milionů liber) uloupil pro své Burnley cenný bod ze Stamford Bridge. Takový okamžik připravil statisíce manažerů, kteří věřili defenzivní síle Blues, o poměrně dost bodů.

A teď pár tipů pro odvážné. Na plac by se mohl po delší době vrátit i Vladimír Coufal (4,8 milionů liber), jenž v rámci posledních dvou týdnů odehrál 90 minut v Evropské lize proti Genku a za českou reprezentaci nastoupil do obou utkání. Dařit by se mohlo i dvojici Kohoutů - Sergiovi Reguilonovi (5 milionů liber) a Emersonovi Royalovi (4,9 milionů liber), které Conteho systém pravděpodobně výkonnostně posune. Povinností se stal v letošním ročníku Valentino Livramento (4,4 milionů liber), který sice nastupuje v Southamptonu a je mu teprve 18 let, ale výkonnostně patří mezi elitu.

Super sobota

V sobotu se můžeme těšit na vrchovatou porci osmi zápasů. Od 13:30 můžete sledovat očekávaný střet Leicesteru s Chelsea. V 16:00 náleží výkop hned šesti duelům, z nichž nejatraktivnější podívanou může nabídnout dvojice zápasů: Watford - Manchester United a Wolves - West Ham. Večerní program uzavře šlágr kola mezi čtvrtým Liverpoolem a pátým Arsenalem (18:30).

Neděle přinese od 15:00 utkání mezi Manchesterem City a Evertonem. V 17:00 hostí Tottenham Leeds United.

A nezapomeňte - pokud ještě nemáte zahranou kartu „Wildcard“, máte nejvyšší čas. V rámci sezony sice obdržíte druhou po 20. kole, ale nastřádat si obě nesmíte. To v praxi znamená, že pokud byste svou první dobrovolně nevyužili, zůstane vám po 20. kole pouze jedna.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na sobotní poledne. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované