Hlavní obsah

Nejlepším městem pro byznys na Vysočině je znovu Humpolec

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Postavení nejlepšího města pro podnikání na Vysočině znovu obhájil Humpolec. Na druhé místo se ve srovnávacím výzkumu tentokrát dostal Žďár nad Sázavou, třetí příčku obhájil Pelhřimov.

Článek

Výsledky krajského kola výzkumu za minulý rok zveřejnili pořadatelé na čtvrtečním krajském setkání Svazu měst a obcí v Jihlavě. Na Vysočině bylo hodnoceno 15 měst, která mají statut obce s rozšířenou působností.

Výzkum hodnotí obce podle kritérií rozdělených do dvou částí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. „V letošním ročníku analytici zaměřili ještě větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit,“ uvedl za pořadatele David Pavlát. Zařazeno bylo také dotazníkové šetření mezi podnikateli.

Humpolec ležící u dálnice D1 se ve výzkumu dostává na první místo v kraji pravidelně a boduje i v jeho celostátních kolech. Pouze před čtyřmi lety obsadil na Vysočině první příčku sousední Pelhřimov. Hodnotitelé tentokrát upozornili na to, že Humpolec má nejvyšší podíl firem na Vysočině a ekonomických subjektů tam přibývá. „Město podnikatelsky těží z dobré dopravní dostupnosti i velmi nízkých cen stavebních pozemků,“ uvedli mimo jiné.

„Já bych řekl, že to není o tom, jestli je někdo první, druhý, nebo třetí. Důležitější je, že počínání těch měst někam směřuje,“ uvedl humpolecký starosta Karel Kratochvíl (ODS). Podotkl, že kde se dobře podniká, tam se i dobře žije.

Ve výzkumu si tentokrát polepšilo město Žďár nad Sázavou, které v předchozím kole skončilo na Vysočině až šesté. Podle pořadatelů žďárská radnice zazářila zejména přístupem veřejné správy, kde měla nejlepší výsledek v tomto kraji.

Bronzový Pelhřimov má kromě nejnižší nezaměstnanosti na Vysočině například i nejvyšší podíl ekonomických subjektů a nejnižší ceny stavebních pozemků.

Srovnávací výzkum hodnotí podnikatelský potenciál všech obcí s rozšířenou působností v ČR dvanáctým rokem. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom.

Výsledky krajského kola srovnávacího výzkumu Město pro byznys:

Reklama

Doporučované