Hlavní obsah

Nejnovější přírůstek do britské královské rodiny už má jméno

Foto: Profimedia.cz

Šťastní rodiče představují Augusta Philipa Hawkea Brooksbanka.

Reklama

Princezna Eugenie a její muž Jack Brooksbank oznámili jméno svého syna, který se narodil 9. února. Nejnovější pravnouče královny Alžběty se jmenuje August Philip Hawke Brooksbank.

Článek

Je aktuálně 11. v pořadí na britský královský trůn. Narodil se 9. února. A ode dneška zná svět i jeho jméno. August Philip Hawke Brooksbank je prvním dítětem princezny Eugenie a jejího manžela Jacka Brooksbanka. Pár dnes oznámil jeho jméno prostřednictvím královských sítí.

Oblíbená vnučka královny Alžběta nechala ke sdělení připojit i fotku s manželem a novopečeným přírůstkem do královské rodiny. Jen pro zajímavost. Jméno pár zveřejnil den po narozeninách urozeného dědečka. Princ Andrew, druhorozený syn královny Alžběty II. a otec Eugenie, oslavil 19. února 61. narozeniny.

Druhé jméno malého chlapce je jednoznačně poctou jeho pradědečkovi princi Philipovi. Manžel královny byl tento týden převezen do nemocnice, protože se necítil dobře. Královský palác v prohlášení uvedl, že jde jen o preventivní opatření. V péči odborníků ale zůstane 99letý vévoda z Edinburghu nakonec nejméně do začátku příštího týdne, uvedla s odvoláním na zdroje v královském paláci agentura Reuters.

Sama princezna Eugenie, maminka novorozeněte, je v pořadí čekatelů na trůn desátá. Je tedy dost nepravděpodobnou následnicí. Proto také nepatří k nejužšímu kruhu „firmy“, kterou královská rodina tak trochu je. Na oficiálních akcích se objevuje spíše sporadicky, pravidelně bývá k vidění na oslavě královniných narozenin nebo na dostizích v Ascotu.

Patří ale k oblíbeným členům rodiny, což se potvrdilo v říjnu 2018, když si v kapli sv. Jiří na hradě Windsor brala „muže z lidu“ Jacka Brooksbanka.

+10

Byla to mimochodem první svatba královské princezny po 45 letech. Tedy od doby, kdy se poprvé vdávala královnina dcera princezna Anna. Druhý obřad rozvedené Anny už nebyl pompézní královskou veselkou. Princezna Eugenie je velmi oblíbenou vnučkou královny a Britové ji milují pro její silný příběh. Eugenie jako malá trpěla skoliózou a přezdívalo se jí „hrbatá princezna“. Ve dvanácti letech podstoupila náročnou operaci, po níž jí zůstala výrazná jizva. Jako symbol díků rodičům, kteří jí pomohli a dodávali jí sebevědomí, a zároveň jako vzkaz, že za nedokonalosti není třeba se stydět, na obřad zvolila luxusní róbu značky Peter Pilotto, která odhalovala její záda.

Reklama

Doporučované