Hlavní obsah

„Nejoblíbenější destinace? Pořád je to Paříž,“ říká spolumajitelka Asiany

Pořad Ženský byznys s majitelkou společnosti Asiana Šárkou Litvinovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šárka a Alexej Litvinovi založili v roce 1993 cestovní agenturu. Na přelomu tisíciletí spustili jako první online web ve střední Evropě. Společnost Asiana, jejíž vlajkovou lodí je Letuška.cz primárně pro rezervaci letenek, má dnes roční obrat 6 miliard korun. Spolumajitelka Asiany a její výkonná ředitelka Šárka Litvinová byla hostem pořadu Ženský byznys Petry Krmelové.

Článek

„Daří se nám skvěle. Už několik posledních let. Roste počet cestujících, roste nám počet firem, které se nám svěřují do péče,“ říká Šárka Litvinová. Zároveň přiznává, že očekává hubenější léta. „Podle mé soukromé statistiky, kterou si vedu, přichází každé 4 roky mírné oslabení – jestli to bude tento rok, je to možné… Jsou věci, které ovlivnit můžeme, i ty, které neovlivníme,“ přemítá spolumajitelka Asiany s tím, že jde o velmi turbulentní obor.

Název Asiana jim před lety doporučil indický guru ještě v době, kdy tam manželé Litvinovi studovali. „My známe spoustu lidí, včetně různých svatých mužů – já jsem spíš pragmatický typ, ale to se nevylučuje,“ popisuje Šárka Litvinová, jak si nechala před lety poradit ohledně názvu firmy. Ta má dnes pod sebou nejen portál Letuška, kde si lidé rezervují letenky do tisícovky destinací, ale i další divize, jako jsou Study.cz – zaměřeno na jazykové pobyty – nebo Viza.cz.

Co se týče nejoblíbenějších destinací, nejčastěji prodávají Paříž. Poslední dobou ale stoupá zájem třeba o Istanbul. Šéfka firmy to vysvětluje takto: „Je to přestupní destinace a letecká společnost Turkish Airlines je velmi agilní na trhu a vychází i cenově vstříc našim klientům, navíc nastoupily nové společnosti, třeba do arabských destinací. My dnes už novinky nevyhledáváme. Ony vyhledávají nás.“

O tom, jak zvládala vést firmu a vychovat přitom 3 děti, o tom, co dnes cestující chce a co žádal ještě před 5 nebo 10 lety, v pořadu Ženský byznys. Pořad Byznys vysíláme na Seznamu každý všední den ve 14:00, v 18:15 a 22:30.

Druhý díl pořadu Ženský byznys s majitelkou společnosti Asiana Šárkou Litvinovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované