Hlavní obsah

Nejsme spolek árijců, ale jako bílá rasa jsme utiskováni, znělo Sněmovnou

Foto: Facebook - Jiří Kobza

„Spíkři se dostávali pod tlak ultralevicových trollů,“ tvrdí poslanec SPD Jiří Kobza, který akci zaštítil.

Reklama

SPD uspořádala akci o útlaku křesťanů ve světě. „Neomarxistická EU proto přijala za svůj plán migrací smísit evropské národy na nové Evropany,“ tvrdil jeden z vystupujících.

Článek

„Před rokem a půl jsem přestal platit daně, protože jsem argumentoval tím, že jsou používány na podporu teroristů v Sýrii a teroristů ve Švédsku, kteří terorizují místní obyvatelstvo.“

I to jsou slova, která v úterý rezonovala jedním z jednacích sálů Poslanecké sněmovny. Jeden z návštěvníků odborného semináře o křesťanství s nimi perfektní češtinou zahajoval svůj projev – s tím, že do České republiky až ze Švédska podle svých slov vycestoval speciálně kvůli němu.

„Daňový úřad a exekutoři mě naháněli. Doma jsme měli spoustu probdělých nocí, třeba jestli kvůli tomu neztratím domek. Ale toto léto začaly soudy a před týdnem bylo rozhodnuto, že jsem vyhrál. Takže chci říct, že se dá legálně bojovat proti systému, který je vůči nám opresivní.“

Nevýrazný, prošedivělý muž s dlouhými vlasy, který se účastníkům představil jako Vlastimil Ondruš, se v úterý jako jeden z desítek dalších zúčastnil semináře s tématem „Pronásledování křesťanů ve 21. století“.

„Takže ten útok se na nás valí a my se můžeme bránit. Nemusíme brát zbraně, nemusíme jít manifestovat a rozbíjet obchody. Můžeme to dělat klidnou, legální a vítěznou cestou. Naděje tady je a jenom ten fakt, že ten seminář je tady, je velkou nadějí pro nás pro všechny,“ zakončil za potlesku ostatních svá slova o tom, jak se z protestu vůči muslimům rozhodl neplatit ve Švédsku daně – a prý mu to vyšlo.

Nejedná se o árijský sraz

Pronásledování stoupenců křesťanství – téma, které už několik let předtím každý podzim otevíral bývalý lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Zaštiťoval akci, kterou pořádal Institut pro křesťansko-demokratickou politiku.

Konference ve Staroměstské radnici dva roky po sobě nabízela „evropský pohled na krizové oblasti, a také svědectví z několika zemí, kde je perzekuce křesťanů na denním pořádku“. Promluvili tam například maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, nigerijský profesor teologie Yusufu Turaki nebo pákistánský biskup Azad Marshall.

Ta se bude beze změny konat i letos – událost, letos pod názvem „Problémy náboženské svobody v Evropě“, v pražském Karolinu proběhne příští týden a pořádá ji mimo jiné i Česká biskupská konference nebo Federace židovských obcí.

Jenže současně s tím si téma letos pod patronát vzala SPD – konkrétně jeden z jejích poslanců Jiří Kobza. A strana slibuje na akci sice podobný pohled, ovšem očima lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou naopak proti systému.

„Když jsme to dávali dohromady, spíkři se dostávali pod tlak ultralevicových trollů. Dokonce se v tom silně angažovalo i mediální oddělení Pirátské strany, které vede pan Vrobel. Tam se vedla bouřlivá diskuze, že se jedná o árijský sraz,“ narážel v úvodu semináře Kobza na příspěvek pirátského šéfa sociálních sítí, který program diskutujících zveřejnil na facebooku.

Vystoupit slíbili například člen „kontrarevolučního magazínu“ Protiproud Michal Semín, Srb a thaiboxový trenér poslance Jaroslava Foldyny Milutin Ilič nebo ředitel slovenského Inštitútu národnej politiky Rafael Rafaj.

Plán EU? Umístit 80 milionů muslimů do Evropy

„Ústředním motivem této školy a jejich následníků je nenávist k autentickým hodnotám evropské kultury, civilizace a jejím nositelům, Evropanům jako představitelům bílé rasy,“ vysvětlil záhy po úvodu Jiřího Kobzy první řečník publicista Pavel Fendek.

Ačkoliv přímo navazoval na projev Kobzy o tom, že nejde o sraz árijských mužů, o bílé rase promluvil v souvislosti s Evropskou unií ještě několikrát. Ta podle něj vychází z ideologické školy neomarxismu.

A jak pojem – který ve svojí řeči zopakoval celkem 28krát – vlastně definuje? „Neomarxismus je kulturní marxismus neomarxistů frankfurtské školy založený na kulturním komunismu. To je nejstručnější definice neomarxismu. Menšinová, lidskoprávní, rodová, LGBT, imigrační a nespočetné další,“ vyjmenovával agendy, které podle něj ideologie EU sdružuje.

Ačkoliv se seminář měl zaměřit primárně na motivy útlaku křesťanů ve světě, Fendek téma pojal obšírněji: „Součástí neomarxismu je i ideologie rasismu bílé rasy. Jejich základem je dogma, že rasistou může být jen příslušník bílé rasy, přičemž příslušník ostatních ras rasistou být nemůže.“

A zakončil i údajným plánem, kterému se Evropa má v budoucnu věnovat.

„Neomarxistická EU proto přijala za svůj plán migrací smísit evropské národy na nové Evropany – méně inteligentní a poslušný negroidní asijsko-evropský mix ras, kterému bude totalitně vládnout vybraná aristokratická nadrasa,“ líčil do prostoru zaplněného muži a ženami převážně staršího věku.

„Projekt dostal i nový název, Barcelonský proces, což je plán EU přistěhovat až 80 milionů muslimů do Evropy. Černoši a příslušníci ostatních ras a kultur se zřejmě budou počítat nad to. To je jediný důvod, proč EU neumí a ani nemůže vyřešit migrační krizi. Jednoduše nechce – šla by proti vlastnímu plánu,“ uzavřel.

Pomoc křesťanům? Bez liberální demokracie

Křesťanské náboženství je podle odborníků vystaveno historicky nebývalému tlaku. Podle organizace Open Doors je v padesátce zemí, kde je situace nejhorší, pronásledováno víc než 215 milionů křesťanů.

Růst náboženského nacionalismu roste nejvíce v jižní a jihovýchodní Asii. Nejhorší je však situace v zemích válečného konfliktu – tedy zemích na Blízkém východě a v Iráku.

Češi a Slováci z úterního semináře jsou však přesvědčení o jediném řešení – vymýtit v Evropě liberální demokracii.

„Komunistická cenzura se dnes nahradila pokrokovou autocenzurou. Novináři vám ani nemohou zprostředkovávat pravdivé informace, protože tam vkládají přání nějakého neviditelného ředitele tohoto systému, který si z ideologických důvodů nepřeje, aby se psal kritický pohled na džihád,“ vyzývá jednou například Rafael Rafaj – bývalý poslanec Slovenské národní rady a muž, který na slovenských dezinformačních webech brojí například proti sankcím uvaleným na Rusko.

Podle německých politologů Uwe Backese a Eckharda Jesse je taková rétorika typická pro pravicový extremismus.

„Zájmové skupiny upadají do podezření, že jsou proti společné vůli, parlamentní procedury slouží této optice falšování národní vůle, demokratická média podle nich manipulují s veřejným míněním, občanská demokracie platí za výplod neřesti, dekadence a úpadku. To jsou typické výtky, které vyslovují extremisté proti demokracii,“ popisují oba muži typické projevy extremistů.

„Důležitá je identifikace nepřítele. Jsou jimi jednotlivci, mimovládní organizace, politické strany bojující za tzv. demokracii, proti rasismu, xenofobii a pravicovému extremismu. Struktury Evropské unie, vlády a státy s ní kolaborující. Stručně řečeno – nepřítelem je liberální demokracie západu, která je totalitní, rasistickou neomarxistickou diktaturou týrání menšin,“ uzavřel za potlesku přítomných mužů a žen Pavel Fendek.

Reklama

Doporučované