Hlavní obsah

Nejstarší jeskynní malby namalovali před 64 tisíci lety neandertálci, tvrdí vědci

Podle vědců nejstarší známé jeskynní malby namalovali neandertálci. Video: AP

 

Reklama

Jeskynní umění podle vědců není výhradou člověka dnešního typu. Podle nového objevu první malby namalovali nejméně před 64 000 lety neandertálci.

Článek

Nejstarší známé jeskynní malby na světě namalovali neandertálci nejméně před 64 tisíci lety. Tvrdí to mezinárodní tým vědců vedený Dirkem Hoffmannem z Institutu Maxe Plancka v Německu. Závěry výzkumu vědci publikovali v časopise Science.

Malby vědci zkoumali na více místech. Nejstarší z nich ale našli v jeskynním komplexu La Paisiega ve španělské provincii Kantábrie, který byl objeven v roce 1911. Konkrétně se jedná o obrys ruky, shluky teček a geometrické tvary, které neandertálci na stěnu jeskyně namalovali červenou barvou.

Tvrzení, že umění na stěnách jeskyně vytvořili neandertálci, opírají vědci o obecně uznávaný fakt, že člověk dnešního typu do Evropy přišel asi před 45 tisíci lety - téměř o 20 tisíc let později, než malby vznikly. To znamená, že malby s největší pravděpodobností vytvořili neandertálci, kteří v dané době už Evropu obývali.

K dataci vědci použili metodu založenou na uranu a thoriu, která je podle nich méně náchylná k chybám než klasická uhlíková metoda datování.

Objev prokázal schopnost neandertálců symbolicky myslet

Objev je důležitý především pro znalosti o tom, jak byli neandertálci vyspělí po mentální stránce. Díky zjištění, že dokázali malovat, víme, že museli mít i symbolické myšlení, které je mimo jiné důležité při osvojování řeči. Podle samotných výzkumníků mohli být neandertálci dokonce mentálně srovnatelní s moderním člověkem.

Ředitel Institutu Maxe Plancka Jean-Jacques Hublin ale na tento výrok reagoval s opatrností a naznačil, že možná jde až o příliš silná slova.

V rozšířené verzi studie v časopisu Science Advances Hoffmannův tým prezentoval objev nejméně 115 tisíc let starých proděravělých mušlí a pigmentů barev. Vědci je našli v jiné jeskyni na jihovýchodě Španělska. Usuzují z toho, že schopnost symbolického myšlení pravděpodobně sahá ještě hlouběji do historie.

Reklama

Doporučované