Hlavní obsah

Nejstarší vánoční trh v Německu okupují letos Češi. Centrum Drážďan střeží policie a zátarasy

Trh Striezelmarkt v německých Drážďanech, který se poprvé konal už před 584 lety, letos navštíví patrně rekordní počet turistů z ČR.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Legendární Striezelmarkt v německých Drážďanech, který se poprvé konal už před 584 lety, letos navštíví patrně rekordní počet turistů z Čech. Pořadatelé je lákají nejen na tradiční pokrmy a nápoje, ale i na řadu doprovodných programů a výrobky řemeslníků z města a přilehlého okolí.

Článek

Bílý svařák, populární bratwurst nebo tradiční štola, která je už stovky let jedním ze symbolů nejstaršího vánočního trhu v saských Drážďanech. To jsou asi hlavní trháky, kvůli kterým právě nyní, v době adventu, míří za hranice tisíce návštěvníků z České republiky.

Kromě Striezelmarktu je letos v Drážďanech dalších deset různých vánočních trhů. „Takzvaná Třpytivá vánoční míle vede od hlavního nádraží Hauptbahnhof přes Prager Straße k náměstí Altmarkt, kolem kostela Frauenkirche přes náměstí Neumarkt až na druhou stranu Labe k trhu Augustusmarkt a globálně spravedlivému trhu Fairer Weihnachtsmarkt na ulici Hauptstraße,” říká Susanne Arens z portálu Drazdany.info.

Kultura a požitek jsou podle Susanne v Drážďanech zákonem. Zejména v době Vánoc. Proto se koná i několik výstav. Velmi oblíbenou je například ta v Městském muzeu (Stadtmuseum Dresden), věnující se tentokrát dětskému světu hraček. Najdete ji tam pod názvem Mit Teddy durchs Dresdner Spielzeugland.

Přímo na Striezelmarktu vedle doprovodných programů turisté nejčastěji vyhledávají řemeslné a kulinářské stánky. Najdete tu třeba řezbářské a soustružené zboží z Krušných hor, modrotisk a keramiku z Lužice, perník z města perníku Pulsnitz nebo krajky z Plavna.

Na příliv zejména českých turistů do centra saského města se důkladně připravila i místní policie. Vzhledem k napjaté situaci v některých evropských městech obehnala centrální náměstí bezpečnostními zátarasy a posílila i počet hlídek, které tu potkáte skoro na každém kroku. Téměř měsíc dlouhá adventní slavnost trvá až do 23. prosince.

Reklama

Doporučované