Hlavní obsah

Nejtemnější měsíc v historii Ruska. Za prosinec v Moskvě svítilo slunce dohromady 6 minut

Slunce v Moskvě za celý měsíc svítilo dohromady 6 minutVideo: AP

 

Reklama

Letošní zimu v Rusku provází extrémní mrazy i rekordní tma. Prosinec v Moskvě pokořil rekord nejtemnějšího měsíce v historii země.

Článek

Mimořádně nízké teploty i rekordní tma provází letošní zimu v Rusku. Meteorologické stanice hlásí na několika místech v zemi i desítky stupňů pod nulou. Ve východosibiřském městě Jakutsk například meteorologové v úterý naměřili teplotu až minus 60 stupňů Celsia.

Další rekord byl pokořen v ruském hlavním městě Moskvě, kde se loňský prosinec zapsal do historie jako vůbec nejtemnější měsíc v zemi. Slunce se tam na obloze neobjevilo jediný den. Dohromady slunce ve městě za celý měsíc svítilo pouhých šest minut. V předchozích letech byli přitom Rusové zvyklí i na desítky hodin slunečního svitu.

Meteorologové v Rusku nedávno vydali sérii doporučení, která by tamní obyvatelé měli při rekordních mrazech dodržovat před hrozícím umrznutím. Neměli by například chodit ven ve větru, trávit příliš času venku nebo pít tvrdý alkohol. Opilost totiž způsobuje další únik tělesného tepla. Doporučeno je Rusům také nosit volné oblečení – pomáhá udržet přirozený krevní oběh.

Reklama

Související témata:
Umrznutí

Doporučované