Hlavní obsah

Největší britský přístav se zastavil. Některé zboží bude na Vánoce chybět

Bez komentáře: Největší britský přístav Felixstowe se zastavil. Některé zboží bude na Vánoce chybět.Video: AP

 

Reklama

Velká Británie se potýká s nedostatkem pracovníků v určitých profesích i s komplikacemi v dodavatelských řetězcích. Kvůli tomu je největší přístav pro kontejnerovou dopravu ucpaný. Firmy proto odklánějí své lodě na kontinent.

Článek

Omezení provozu v přístavu Felixstowe navíc přichází v nejméně vhodnou dobu. Prodejci si v tuto dobu vytváří zásoby zboží před Vánoci, jež jsou pro většinu nejdůležitější prodejní sezonou roku, upozorňuje agentura AP.

Felixstowe, přes který prochází 36 procent kontejnerové dopravy do Británie, je zcela zaplněný. Velmi zásadně se zpomalilo i odbavení kontejneru, jež trvá i několik dní.

Velké přepravní firmy proto své lodě odklání na evropský kontinent. Jednou z nich je společnost Maersk, která v tomto týdnu oznámila, že své nákladní lodě se zbožím pro britský trh začala směřovat do evropských přístavů. Zde budou kontejnery přeloženy na menší plavidla a zamíří do Anglie, píše AP.

„Museli jsme omezit lodní dopravu na ostrovy, protože nebylo kam vykládat kontejnery. Felixstowe je z globálního hlediska jedním ze dvou či tří nejhůře zasažených přístavů. Některé větší lodě musíme z přístavu odklánět a náklad přeložit na menší lodě,“ komentoval situaci pro Financial Times Lars Mikael Jensen z Maersku.

S logistickými problémy se potýkají i přístavy v Evropě a Asii. Situaci na ostrovech však komplikuje nedostatek pracovníků v určitých profesích – zvláště pak v přepravě, kde chybějí řidiči nákladních aut.

Za úbytkem pracovníků je kombinace dopadů brexitu a pandemie covidu-19, které vedly k exodu východoevropských pracovníků, doplňuje Financial Times.

To například způsobilo problémy se zásobováním pohonnými hmotami a vláda na výpomoc musela povolat armádu.

Zpoždění dodávek s nervozitou sledují hlavně prodejci, kteří se v tomto období začínají předzásobovat na vánoční období. Většina z nich teď řeší, jaké zboží má pro ně větší prioritu. Některé firmy se pak snaží problém řešit využitím jiné formy dopravy.

Řetězec Tesco kvůli nedostatku řidičů přesunuje dopravu kontejnerů na železnici, narůstá také objem zboží přepravovaného letadly, což se projeví na cenách zboží.

Vedení přístavu tvrdí, že se situace zlepšuje. I politici uklidňují obyvatele, že omezení v dopravě nezpůsobí komplikace při předvánočních nákupech.

Spolupředseda britské Konzervativní strany Oliver Dowden ve středu řekl, že situace v přístavu se „zlepšuje“ a je „přesvědčen, že lidé dostanou veškeré zboží do Vánoc“.

Reklama

Doporučované