Hlavní obsah

Johnsonova podivná dovolená. Kolega mu půjčil „offshorové“ letovisko

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson má za sebou už vícero afér.

Reklama

Bojovník za transparentnost Boris Johnson čelí kritice za pobyt v letovisku jednoho z ministerských náměstků. Vilu ve španělské Marbelle totiž Zac Goldsmith podle deníku The Guardian vlastní skrze síť offshorových společností.

Článek

Dva bazény, ekologická farma nebo soukromý les. Tak vypadá letovisko ve španělské Marbelle, kde tento týden pobýval britský premiér Boris Johnson se svou rodinou. Podle deníku Daily Mirror týden v resortu v jihošpanělské Andalusii vyjde na 25 tisíc liber (více než 750 tisíc korun). Rozsáhlé sídlo je ale aktuálně pro předsedu vlády připomínkou otázek, jimž čelil před svým odjezdem po vypuknutí kauzy Pandora Papers.

Podle dokumentů deníku The Guardian luxusní vilu, kterou premiérovi zapůjčil náměstek na ministerstvu zahraničí a životního prostředí Zac Goldsmith, a její okolí držela neprůhledná offshore struktura se sídlem hned v několika daňových rájích.

Britský deník naznačuje, že nemovitost vlastní Goldsmith a jeho rodina prostřednictvím maltské společnosti, která je vlastněná společnostmi sídlícími na ostrovech Turks a Caicos v Karibiku. Tyto společnosti pak mají být spravovány investiční firmou sídlící ve Švýcarsku.

Goldsmith odmítl na otázky deníku reagovat, odpovědi se novináři nedočkali ani od jeho tiskového oddělení. Podle The Guardian není na stole zatím žádný důkaz nebo náznak protiprávního jednání ze strany ministerského náměstka. Rozruch ale vyvolal dovolenkový pobyt premiéra Johnsona, který se při nástupu do úřadu zavázal k reformám s důrazem na transparentnost ve vlastnictví nemovitostí mimo území Spojeného království britskými občany.

Získané dokumenty také podle The Guardian vyvolaly otázky, jestli Goldsmith jako člen vlády nedrží v zahraničí „cenná aktiva generující příjmy“. Britský ministr financí Rishi Sunak minulý týden v reakci na kauzu Pandora Papers uvedl, že využívání offshorových společností k tomu, aby se dané osoby vyhnuly daňovým povinnostem a skryly svůj majetek, je „celosvětovým problémem“.

V souvislosti s kauzou Pandora Papers míří kritika nejen na členy Konzervativní strany, ale především na jejich dárce. Příkladem je tak třeba Ljubov Černuchinová, Ruska s britským občanstvím, která Konzervativní straně od roku 2012 přispěla už více než 2,1 milionu liber, tedy v přepočtu skoro 62,5 milionu korun. Podle stanice BBC to z Černuchinové dělá jednoho z nejštědřejších dárců strany vůbec.

Díky Pandora Papers ale vyšlo najevo, že její peněžní dary ve skutečnosti pocházejí od jejího manžela Vladimira, někdejšího ruského náměstka ministra financí napojeného na okolí Kremlu. díky své podpoře se Černuchinová několikrát dostala až do společnosti špiček Konzervativní strany. S premiérem Johnsonem si Ruska zahrála tenis, s jeho předchůdkyní Theresou Mayovou zase povečeřela.

Podle nedávno zveřejněných Pandora Papers a uniklých interních dokumentů i konverzací mezi offshore firmami je ruský pár napojený na síť 32 společností, tří trustů a více než 100 milionů liber (necelé tři miliardy korun) aktiv. Černuchinová nicméně odmítá, že by peníze pocházely od jejího manžela, v uniklých spisech je ale podle britských médií popisována jako „žena v domácnosti“ nebo „žena podporovaná svým manželem“.

Premiér Johnson ve Velké Británii čelil kritice už jen kvůli načasování dovolené, kdy zemi opustil uprostřed energetické a dodavatelské krize. Země navíc už za necelé tři týdny hostí klimatický summit COP26 ve skotském Glasgow.

V pondělí mluvčí Downing Street bránila Johnsonovo rozhodnutí jet tento týden na dovolenou, zároveň ale podle The Guardian odmítla uvést, kdo pobyt v Marbelle financoval. Úřad premiéra nereagoval ani na dotazy novinářů, zda v případě pobytu nejde o střet zájmů, když Johnson pobýval v letovisku člověka, který je součástí jeho kabinetu.

Stejně tak média nezískala odpověď na otázky, jestli Goldsmithova rodina nepřistoupila k tomuto způsobu vlastnictví s cílem vyhnout se placení daní. Podle právníka advokátní kanceláře BCP v Marbelle Oscara Abetiho existuje mnoho důvodů, proč vlastnit majetek ve Španělsku přes offshorové společnosti, „daně jsou ale obvykle ten hlavní důvod“, řekl deníku The Guardian.

Španělské úřady podle Abetiho v posledních letech přitvrdily v postupu proti podobnému obcházení daňových zákonů a začaly mimo jiné zavádět speciální daně pro nemovitosti vlastněné právě přes zahraniční společnosti sídlící v daňových rájích.

Na Johnsona pak míří za jeho dovolenou palba kritiky ještě z jedné strany, a to od pozůstalých po obětech pandemie covidu-19. „Rodiny velice zasáhlo, když viděly premiéra, jak si maluje v luxusní vile. Měl by spíš reagovat a řešit devastující zprávy a dění doma. Pokud chce premiér, aby jeho kondolence nesla nějakou váhu, měl by připravit novou časovou osu pro nadcházející vyšetřování,“ cituje CNN mluvčího skupiny Bereaved Families for Justice (Rodiny pozůstalých pro spravedlnost).

Britský deník Daily Mirror totiž zveřejnil snímky z areálu vily, na kterých si Johnson krátí volné chvíle malováním obrazů. Ve stejnou dobu navíc parlamentní výbory pro zdravotnictví a sociální péči, vědu a technologie předložily značně kritický 150stránkový dokument, podle jehož závěrů byla reakce Johnsonova kabinetu na pandemii pomalá a nedůsledná. Vláda podle dokumentu pozdě vyhlásila lockdown a nedostatečně chránila nejohroženější komunity. Komise naopak vládu pochválily za rychlost očkování.

Reklama

Související témata:

Doporučované