Hlavní obsah

Největší český developer vydělal téměř miliardu. A sází na Pentu

Foto: ČTK

Jediný majitel Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

aktualizováno •

Největší tuzemská developerská firma Central Group, kterou ovládá Dušan Kunovský, se loni vezla na rostoucích cenách bytů a vydělala přes 900 milionů korun.

Článek

Nemovitostní trh je rozžhavený a developeři na tom netratí. Největší tuzemský developer Central Group, jehož stoprocentně ovládá Dušan Kunovský, loni sice nezvýšil své zisky, přesto se mu dařilo nadprůměrně.

V pandemickém roce 2020 dosáhla jeho skupina zisku po zdanění 905,6 milionu korun. O rok dřív to bylo 967 milionů korun.

„Dobré výsledky jsou důsledkem toho, že se v loňském roce i přes pandemii prodávalo velmi dobře, především ve druhé polovině roku,“ uvedl vedoucí úseku analytiky Central Group Ondřej Šťastný.

Vydělané peníze Kunovský, který patří do desítky nejbohatších Čechů a má velkou zálibu v cestování, investuje do nových pozemků a projektů hlavně v Praze. Jak informovaly Seznam Zprávy, nakoupil právě pozemky za tři čtvrtě miliardy hlavně na Žižkově, v Hloubětíně a Vysočanech.

Kromě toho však nakupuje i cenné papíry, které poskytují s jistým rizikem slušný výnos. V květnu tak například zainvestoval do směnek společnosti Penta Funding, která je financujícím vehiklem Penty Investments Marka Dospivy a Jaroslava Haščáka. Směnky jsou splatné v květnu 2023. „Pro dočasně volné prostředky samozřejmě hledáme i jiné investiční příležitosti, což je i vámi zmiňovaný případ nákupu směnek,“ dodal Šťastný.

Podle něho financování Penty nesouvisí ani se společným projektem, který skupiny chystají v pražské čtvrti Letňany. V příštích letech tam na 28 hektarech mezi ulicemi Kbelská a Tupolevova hodlají postavit zhruba 3 400 nových bytů.

Odchod partnerů

Kunovský do směnek Penty neinvestoval poprvé. Krátkodobé cenné papíry s roční splatností od ní nakupoval například už loni v květnu. Mluvčí investiční skupiny Penta Ivo Mravinac nechtěl způsoby financování skupiny prostřednictvím směnek komentovat.

V investiční skupině Penta probíhá v současné době velký úklid, kdy se mění majetková struktura a odcházejí dva dlouholetí partneři. Na konci letošního roku odejde z osobních důvodů z pozice tzv. Limited Partnera Penty Jozef Oravkin, který se také vzdá veškerých manažerských kompetencí. Do vlastnické struktury zároveň vstupují svěřenské fondy, jejichž beneficienty jsou kromě manželky Jaroslava Haščáka také jejich dva neplnoletí synové. Haščák se tak z vlastnických struktur – i kvůli obviněním z korupce a praní špinavých peněz v rodném Slovensku – stahuje.

Skupině Penta Investments loni klesl zisk o 48 procent na 3,5 miliardy korun. Kumulativní tržby firem, které vlastní, stouply o pět miliard na 181 miliard korun. K zisku přispěly zejména lékárny Dr. Max, sázková Fortuna, realitní divize Penta Real Estate a Primabanka. Ztrátové naopak byly pojišťovna Dôvera, polské retailová síť Empik, firma Slovalco a Aero Vodochody.

Reklama

Doporučované