Hlavní obsah

Největší košt svatomartinského nebude, těchto vín bude letos méně

Ilustrační foto.

Reklama

Poprvé od roku 2005, kdy Vinařský fond začal propůjčovat známku Svatomartinské víno vybraným mladým vínům, se lahve s touto známkou neotevřou na slavnostním koštu 11. listopadu v 11:00 v centru Brna.

Článek

„Vzhledem k nejisté situaci v souvislosti s vývojem pandemie se fond rozhodl akci rušit,“ řekl ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Nebylo by ji možné uspořádat ani za nynějších opatření, která mají ve středu ještě přitvrdit. „Svatomartinský košt by se měl konat prakticky za měsíc, vzhledem k vývoji pandemie i oznámení přísnějších opatření proti shromažďování lidí není možné, že by se košt v podobě, v jaké ho lidé znají s plným náměstím Svobody, mohl uskutečnit,“ konstatoval Machovec. Vedení fondu podle něj s rozhodnutím vyčkávalo do poslední chvíle.

Zároveň ale zdůraznil, že svatomartinská vina budou jako každý rok k dostání v obchodních řetězcích, vinotékách, na vinařských e-shopech i v restauracích. „Naše kampaň proto podpoří hlavně tyto prodejní kanály. Zejména bychom chtěli propagovat svatomartinské hody v restauracích, pro tento účel na našich webových stránkách připravujeme záložku, kde budou restaurace nabízející svatomartinské víno označené,“ uvedl Machovec. Bude podle něj záležet na konkrétních opatřeních, jež vláda vyhlásí.

I když letošní svatomartinská vína teprve vznikají ve sklepích na Moravě i v Čechách, Vinařský fond už nyní očekává, že zájem o ochrannou známku letos nebude zdaleka tak velký jako v minulých letech. Důvodem jsou právě obavy z odbytu mladého vína, když téměř s jistotou nebude možné pořádat hromadné akce a košty. Mladá vína jsou totiž určená k rychlé spotřebě, obvykle se uvádí, že se mají vypít ještě před Velikonocemi následujícího roku.

Značka svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. Loni známku získalo 97 vinařství, která nabízela celkem 366 druhů těchto vín.

První kolo hodnocení adeptů na letošní svatomartinské se uskuteční 22. října, druhé kolo potom 30. října. Odborná komise vzorky posoudí a těm, kdo splní nároky, umožní pro letošní rok použít značku Svatomartinské víno.

Reklama

Doporučované