Hlavní obsah

Největší razie policie v historii. Britové rozbili síť a zatkli stovky lidí

Ozbrojené složky provádí zásah v rámci operace Venetic.Video: Metropolitan Police

 

Reklama

V rámci jedné z největších operací britské policie v historii bylo po celé Evropě zatčeno nejméně 746 členů kriminálních organizací poté, co britský Národní kriminální úřad (NCA) pronikl do tajného komunikačního systému EncroChat.

Článek

Jen ve Skotsku místní policie ve spolupráci s NCA podle BBC zatkla alespoň 50 lidí, kromě toho také zabavila značné množství drog, vypraných peněz, střelných zbraní, výbušnin a průmyslových lisů na tablety v hodnotě až 32 milionů liber (940 milionů Kč). Operace přezdívaná Venetic byla, co se rozsahu a úspěchu týče, jednou z největších akcí britské policie v historii.

„Organizovaný zločin nerespektuje geografické hranice. Ti odpovědní se rychle přizpůsobují a využívají každé příležitosti. Tato operace nám umožnila zaměřit se na ty jednotlivce, o kterých jsme věděli po celá léta, ale nebyli jsme schopni jim čelit,“ uvedla šéfka londýnské policie Cressida Dicková pro web Daily Mail.

„Prostřednictvím této práce s našimi mezinárodními partnery jsme výrazně rozvinuli naše chápání organizované trestné činnosti v Londýně a způsobů, jak fungují někteří z našich nejnebezpečnějších kriminálníků. Tohle je teprve začátek, vyšetřujeme mnohem více lidí. Víme, kdo jsou, a viděli jsme, co a s kým dělají,“ dodala Dicková.

Po celé Evropě došlo k zatčení až 746 lidí poté, co NCA pronikl do tajného komunikačního systému EncroChat - služby k zasílání mobilních zpráv používanou zločinci po celém světě. EncroChat podle odhadů britské policie využívá až 60 tisíc lidí, z toho 10 tisíc v Británii. NCA aplikaci popsal jako „kriminální trh“ pro koordinaci dodávek drog po celém světě a pro dovoz zbraní včetně útočných pušek, kulometů, brokovnic, pistolí a ručních granátů.

Provozovatel služby podle evropské policejní služby Europol všem klientům poslal 13. června zprávu s varováním, že systém byl prolomen a že jim doporučuje telefonů se zbavit. Europol dále uvedl, že EncroChat prodával zabezpečené telefony za zhruba 1000 eur a za dalších 1500 eur měsíčně pak nabízel připojení k celosvětové šifrované síti.

Smartphony s aplikací EncroChat jsou při klasickém spuštění od běžného telefonu k nerozeznání, dokud se nezmáčkne tajná kombinace kláves, která mobil uvede do heslem zabezpečeného operačního systému, vysvětlil detektiv metropolitní policie John Cowell pro BBC. Takový systém skrývá např. aplikace určené k zasílání zpráv nebo k přístupu na dark web, což je část internetu nacházející se na šifrované síti, která skrze běžný vyhledávač není k nalezení. Tam se i kvůli koronavirové pandemii trh s drogami přesouvá.

Do takto zašifrovaného telefonu pak lze zadat vstupní heslo, které šifrovanou část telefonu odemkne, ale také tzv. panické heslo, po jehož zadání se ze zařízení vymažou všechna choulostivá data. Podle Cowella se v minulosti již několikrát stalo, že zatčený kriminálník naoko s policií spolupracoval, ve skutečnosti ale policistům sdělil právě takový kód, který důkazní materiály vymazal.

Reklama

Související témata:

Doporučované