Hlavní obsah

Kampaň v Polsku: hádka o debatu, milost pedofilovi a hovor s Obamou

Foto: Profimedia.cz

Prezident Andrzej Duda na obrazovce vládní televize TVP.

Reklama

Kampaň před 2. kolem polských prezidentských voleb jede na plné obrátky. Hlavu státu vyberou Poláci za 10 dní. Lepší vyhlídky má Duda.

Článek

Trochu to připomíná hádku mezi Porošenkem a Zelenským. Kandidáti na ukrajinského prezidenta se loni v dubnu nemohli, možná spíš nechtěli, dohodnout na datu a místu televizní debaty před druhým kolem prezidentských voleb. Oba si zarezervovali ten stejný stadion v Kyjevě, každý ale na jiný den. Nakonec se dva dny před hlasováním sešli, kyjevský stadion bouřil, padala silná slova.

Jako v Kyjevě?

V Polsku jsou dvěma kohouty prezident Andrzej Duda a varšavský primátor Rafał Trzaskowski. O tom, kdo z nich bude příštích pět let prezidentem, rozhodnou Poláci 12. července. Hašteření a taktizování kolem důležité debaty poznamenalo první dny kampaně, která začala hned po zveřejnění odhadů výsledků nedělního prvního kola.

Na čtvrteční večer dostali kandidáti pozvánku na společnou debatu od soukromé televize TVN a velkých serverů Onet a Wirtualna Polska. Ty jsou k současné konzervativní vládě kritické. Vysílání mělo být zdarma dostupné na sociálních sítích a také všem médiím, která projeví zájem.

„Schovává se za cizí televizi“

Trzaskowski účast potvrdil, Dudův štáb ale odmítl. „Ukazuje se, že pan Trzaskowski si chce zorganizovat debatu pod ochranou zahraničních médií. Já s tím nesouhlasím. Proč by se mělo s polskými médii zacházet hůř?“ prohlásil ve středu Duda. Narážel na to, že majiteli televize TVN, která je dlouhodobě konzervativcům trnem v oku, jsou Američané.

Prezident místo toho vyzval tři největší polské televize, aby zorganizovaly společnou debatu. Formálně veřejnoprávní Polská televize (TVP), která se ve zpravodajství otevřeně staví na stranu vlády a Dudy a ve zpravodajství vysílá mimo jiné oslavné reportáže, ale nic takového neplánuje a svoji debatu chce zorganizovat znovu po svém.

Znal prezident otázky předem?

V debatě TVP před prvním kolem kandidáti odpovídali na pět otázek. Větší pozornost než předvídatelné odpovědi kandidátů ale vzbudily otázky. Ty mnozí kandidáti kritizovali za stranickost a za vyptávání se na zástupná témata.

Moderátor se ptal na povinnou relokaci uprchlíků, přípravu dětí na první svaté přijímání v rámci výuky náboženství na školách a na stejnopohlavní manželství a adopce dětí stejnopohlavními páry. Čtvrtý dotaz se týkal přijetí eura a pátý toho, zda by mělo Polsko koupit vakcínu proti koronaviru a zda by mělo být očkování povinné.

Podle řady komentátorů otázky nahrávaly úřadujícímu prezidentovi a první tři byly dokonce přesným zněním hesel z Dudova volebního spotu. Na to teď naráží i Trzaskowski. „Pane prezidente, prosím, nebojte se debaty jinde než v TVP. Možná teď sice nebudete znát otázky předem, ale přinejmenším projevíte elementární respekt k voličům,“ vzkázal prezidentovi jeho protikandidát.

Debata TVP se má konat v pondělí v městečku Końskie a otázky mají klást místní obyvatelé. Pozoruhodné je to, že v místním okrese získal Duda v prvním kole přes 60 procent, zatímco jeho rival pouhých 18. Televize výběr odůvodňuje výrokem někdejšího předsedy opoziční Občanské platformy Grzegorze Schetyny z roku 2015: „Volby se vyhrávají v Końském, ne ve (varšavské čtvrti) Wilanově.“

Důležitým tématem kampaně se mezitím staly daně. Trzaskowski slibuje „daňové veto“, tedy odmítnutí zavádění nových daní. Duda zas opakuje, že od 1. července mají zlevnit některé potraviny kvůli snížení sazby DPH.

Právě téma daní má zapůsobit zejména na voliče nacionalisty Krzysztofa Bosaka z krajně pravicové strany Konfederace, který skončil v prvním kole s téměř 7 procenty na čtvrtém místě. Sám Bosak žádného z kandidátů nepodpořil a oba je kritizuje. „Nemám v úmyslu říct, komu dám hlas,“ řekl ve čtvrtek.

Pro Dudu jsou teď Bosakovi voliči mimořádně důležití. I proto jeho mluvčí ve čtvrtek zdůraznil, že se prezident v minulosti účastnil pravidelného listopadového varšavského Pochodu nezávislosti. Průvod, kterého se nejednou účastnilo přes 100 tisíc lidí, organizují extrémní nacionalisté a v minulosti na něm nechyběli i zástupci evropské neofašistické scény a transparenty jako „bílá Evropa“.

Pomůže podpora od Hołowni?

Liberál Trzaskowski už získal podporu bronzového Szymona Hołowni, kterého volilo téměř 14 procent lidí. Ale stejně jako Duda si brousí zuby i na voliče Bosaka. Pomoct měla například výzva expremiéra Donalda Tuska, v jehož vládě Trzaskowski seděl. „Voličům Konfederace. Lišíme se skoro ve všem, proto s vámi budeme chtít VYHRÁT. S PiS vás spojuje mnoho, proto vás budou chtít ZNIČIT. To jim skutečně jde dobře,“ napsal Tusk.

Na liberální voliče pak má zabrat telefonický hovor Trzaskowského s americkým exprezidentem Barackem Obamou. Jde pravděpodobně o pokus o napodobení Dudy, který se pár dní před prvním kolem sešel v Bílém domě s prezidentem Donaldem Trumpem.

Kontroverze kolem prezidentské milosti

V médiích rezonuje i kontroverzní milost, kterou Duda nedávno udělil. Deník Rzeczpospolita napsal, že prezident zrušil zákaz kontaktu a přiblížení, který soud udělil pachateli za sexuální zneužití oběti mladší 15 let. K činu došlo v okruhu rodiny. Prezidentská kancelář ale odmítla novinám sdělit bližší informace o okolnostech a důvodech, které rozhodnutí hlavy státu provázely.

„Věc se týkala pouze zákazu přibližování. Jiné tresty už byly dávno vykonané (nedošlo ke znásilnění). Už dávno dospělá oběť se svou matkou prosily o zrušení zákazu přiblížení, protože v praxi bydlí s odsouzeným v jednom domě. Je to záležitost rodiny. Návrh podporovaly soudy i generální prokuratura,“ reagoval pak Duda na kritiku opozice a pobouření na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované