Hlavní obsah

Nejvíc místa pro vycházky mají v Libereckém kraji lidé z Ralska na Českolipsku

Foto: wikimedia

Ralsko je známé coby místo pobytu sovětských okupačních vojsk, příroda zůstala naštěstí nedotčená.

Reklama

Ralsko je rozlohou 170 kilometrů čtverečních po Praze, Brně a Ostravě čtvrtým největším městem v zemi, ale žije tam jen 2 150 lidí.

Článek

Území je součástí Geoparku Ralsko, který vznikl v roce 2016 jako sedmý v Česku a zahrnuje i katastry Doks a Hamru na Jezeře. Vláda od dnešního dne výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Vycházky, běh a další sportovní aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. Hranice okresu mohou lidé překročit pouze kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.

Nejméně místa k pohybu mají v rámci kraje lidé v Radimovicích na Liberecku. Obec v sousedství zámku Sychrov je s rozlohou 1,33 kilometru čtverečního nejmenší v rámci kraje, žije tam zhruba 300 obyvatel.

Z velkých měst mají nejméně místa k pohybu obyvatelé v Jablonci nad Nisou, který se rozkládá na ploše 31 kilometrů čtverečních a žije tam 45 800 lidí. Co do rozlohy srovnatelný je třeba Frýdlant nebo krkonošské Vítkovice, kde však bydlí výrazně méně lidí. Například Česká Lípa má rozlohu více než dvojnásobnou a Liberec s více než 106 kilometry čtverečními více než trojnásobnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované