Hlavní obsah

Nejvlivnější komunální politik ANO: Babiš nesmí ohrozit peníze z Bruselu

Foto: ČTK

Tomáš Macura loni vyzval Andreje Babiše a Miloše Zemana, aby tak nerozdělovali společnost.

Reklama

„S demonstranty by měl Andrej Babiš mluvit. Jednat se má se všemi, i když vám to je nepříjemné,” uvedl Tomáš Macura v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Hnutí ANO nemá v současnosti významnějšího a úspěšnějšího komunálního politika. Primátorem třetího největšího města Ostravy je Tomáš Macura, který zároveň sedí v předsednictvu ANO. Patří k těm, kteří se v rámci hnutí nebojí kritizovat vnitrostranické poměry. V rozhovoru pro Seznam Zprávy ostravský primátor uvedl, že na blížícím se jednání předsednictva ANO navrhne, aby se jeho členové postavili čelem k výsledkům evropského auditu a kauzu projednali. „Je z mého pohledu důležité postavit se k problému čelem. A požadavky komise buď vykomunikovat, nebo je splnit,” uvedl Macura.

Váš stranický nadřízený Andrej Babiš neměl minulý týden dobrý. Jak na vás do Ostravy dolehl audit o střetu zájmů a obnovení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo?

Samozřejmě z toho nemám radost. Jsou to věci, které nemohou nikoho těšit. Teď půjde o to, jaké to bude mít pokračování.

Pojďme nejdříve k auditu, který konstatoval, že předseda vlády je kvůli holdingu Agrofert ve střetu zájmů. Premiér reagoval, že se nic závažného neděje a Česko nic vracet nebude. Co na to říkáte?

Nevystupuji jako obhájce a apologet pana Babiše, takže budu v tomto kritičtější. Podle mě se ten audit nedá takto odbýt a jen říci, že se nic vracet nebude. To teprve uvidíme, musíme vyčkat ještě několik měsíců, během kterých náš čekají určité dialogy a vyjasňování stanovisek s evropskými úředníky. Až pak to celé bude definitivně uzavřeno a bude se vědět, jaká je případná výše korekce. Takže to nelze shazovat slovy, že se nic vracet nebude a vše je v pohodě. Bagatelní situace to určitě není.

Jaká reakce by podle vás byla adekvátní?

Budu maličko zdrženlivý, a to z jediného důvodu. Do Vánoc nás čeká zasedání předsednictva hnutí ANO, kde to téma určitě zazní. Jsem připravený téma otevřít, kdyby náhodou nebylo na programu. Pro mě je klíčové, aby žádným způsobem nebyl ohrožený zájem České republiky. V této věci vůbec nejde o Agrofert, ale o české zájmy. Je potřeba, aby Evropská komise vnímala Česko jako zemi, kde se přidělují dotace transparentním způsobem. Nacházíme se v procesu jednání o novém programovém období, pan premiér s dalšími členy vlády jedná o dodatečných penězích pro dekarbonizaci české ekonomiky. Za Moravskoslezský kraj jednáme o možných penězích pro takzvané postuhelné regiony. To jsou všechno evropské peníze, tudíž je pro nás skutečně velmi žádoucí, abychom byli vnímáni jako seriozní partner.

Dospěla už podle vás situace do bodu, kdy si premiér zkrátka bude muset vybrat, zda politika nebo Agrofert?

Víte, nechci, aby to znělo jako alibismus. Nemám ten audit načtený, navíc je potřeba vyčkat na definitivní tečku za auditem. Z toho, co jsem četl v médiích, jsem pochopil, že audit hovoří ve smyslu, že pan premiér by si měl vybrat. Pan Babiš se nějakým způsobem snažil vyhovět zákonu o střetu zájmů, myslím, že tak činil v dobré víře. Nepochybně mu konstrukt se svěřenskými fondy doporučili právníci, kteří se asi domnívali, že tímto se věc vyřeší. Pokud Evropská komise přichází s verdiktem, že je to nedostatečné, bude zapotřebí, aby se s tím pan premiér popasoval a ošetřil svůj střet zájmů důkladněji.

Druhou důležitou zprávou minulého týdne bylo obnovení stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. Překvapilo vás to?

Bylo to 50 na 50, ale je pravda, že v posledních dnech kolovaly různé spekulace, jak by to mohlo dopadnout. Rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce není rozhodnutím o vině Andreje Babiše.

Takže vás více rozčiluje audit o střetu zájmů než obvinění v kauze Čapí hnízdo?

Rozčiluje je divné slovo, spíše znepokojuje. Ale ano, je z mého pohledu důležité postavit se k problému čelem. A požadavky komise buď vykomunikovat, nebo je splnit.

Praha má za sebou několik demonstrací na Letné či Václavském náměstí. Vnímáte nesouhlas i v Ostravě?

Nemám z toho radost. Je jasné, že ve společnosti se něco děje, že něco je blbě. Neměli jsme je tu 30 let. Můj postoj je, že s demonstrujícími se má jednat. Nemusíte se hned shodnout, ale nelze dialog odmítat.

Takže si myslíte, že premiér by měl komunikovat s Milionem chvilek?

Ten dialog je třeba vést, byť nemusí znamenat oboustrannou spokojenost. Jednat se má se všemi, bez ohledu na to, zda vám to je příjemné.

Co vám teď na členství v hnutí ANO říkají vaši kolegové a přátelé? Chodí na protivládní demonstrace?

I na mě to dopadá, jsem terčem hejtů, e-mailů a různých vzkazů. Upřímně musím říct, že demonstrací se účastní nemálo mých osobních voličů. Netěší mě to.

Již před časem se spekulovalo, že opustíte ANO. Nepřemýšlíte teď o tom?

Čas nenazrál k tomu, abych loď jménem ANO opustil. Bude to trvat do chvíle, dokud neztratím víru, že mám možnost některé pro mě důležité věci v hnutí prosadit. Teď chci třeba konstruktivně v rámci hnutí reagovat na zmiňovaný audit.

Loni na podzim jste mi v rozhovoru řekl, že Miloš Zeman a Andrej Babiš rozdělují společnost. Doporučoval jste jim, aby ubrali plyn. Vzali si vaše slova k srdci nebo naopak sešlápli?

Určitě nedošlo k pozitivnímu posunu v této věci. Na druhé straně není rozdělení společnosti jen jejich chybou. Společnost je rozdělena oboustranně, ani ta druhá strana nectí pravidla pokojného dialogu. Příklad: Jestli chce nějaká skupina kádrovat, kdo smí a nesmí položit věnec na Národní třídě při státním svátku, to prostě dialogu také nepřispívá. Tím neomlouvám pana Babiše, který občas ze svých partnerů dělá ne úplně bystré partnery. Zároveň ale musím dodat, že za vzniklou situaci rozhodně nemůže jen on.

Nikdy jste příliš nejásal nad spojenectvím premiéra a prezidenta. Už jste se s tím smířil?

Je to pragmatický pakt, který má pro oba dva jisté výhody. Mně obecně v politice chybí důraz na hodnoty a ideály, jsem s tím už asi trochu legrační. Stále si ale stojím za tím, že každý politik a představitel moci by měl mít nějaké hodnotové ukotvení a hájit nějaké principy.

Hnutí ANO se na začátku stylizovalo spíše jako středopravicový subjekt. Teď se sune doleva. Vadí vám to?

O mně je známo, že posun zaměření na jistý typ voličů kritizuji dlouhodobě. Snažím se to alespoň mírnit. Je to opět čirý pragmatismus, který se mi nelíbí. Pravděpodobně to ovlivnil i fakt, že ANO je v menšinové vládě opírající se bohužel o komunisty. Za mě je to jen o něco málo lepší, než kdyby se vláda opírala o SPD. Celkově tak dochází k příklonu hnutí ANO doleva a k jistému typu populismu. Takový přístup krátkodobě nejspíš ovoce nese, z hlediska dlouhodobého to však pro hnutí dobré nebude.

Před letošním únorovým sněmem ANO jste říkal, že vaším cílem bude působit v hnutí tak, aby se do programu dostaly vaše ideje. Daří se vám to?

Pro mě to smysl stále má. S Petrem Vokřálem (bývalý brněnský primátor, pozn. red.) se nám před rokem podařilo svolat po dlouhé době ideovou konferenci v rámci ANO. Zazněla tam potřebovat orientovat hnutí i na střední třídu a inteligenci. Mám-li hodnotit přenos těchto nápadů do dennodenní praxe, už je to horší. Ale nepovažuji to zatím za zcela fatální. Pozitivně hodnotím třeba to, že se reálně připravuje zrušení superhrubé mzdy, byť už k tomu mohlo dojít dříve. Chystá se balíček opatření pro podnikatele a digitalizace státní správy. To by mohlo mít dobré výsledky. Jde to klopotně, ale stále si myslím, že kupředu.

Budete se nějak angažovat v nadcházejících krajských volbách ve vašem kraji?

Víte, že jsem politik, který razí ideu, že člověk má mít zadek na jedné židli. Kandidovat tedy nebudu. Samozřejmě ale podpořím naše kandidáty, budu se zajímat o složení kandidátní listiny. Určitě podpořím Ivo Vondráka na hejtmana, protože podle mě odvádí dobrou práci.

Reklama

Doporučované