Hlavní obsah

Pes, který zneškodnil útočníka z al-Káidy, dostal nejvyšší vyznamenání

Vyznamenání belgického ovčáka Kuna medailí Marie Dickinové.Video: twitter/DefenceHQ

 

Reklama

Psí válečný veterán Kuno, který svým útokem během nepřátelské palby pomohl k záchraně životů britských vojáků v boji proti povstalcům, získal zvířecí obdobu nejvyššího britského vojenského vyznamenání, Viktoriina kříže.

Článek

Belgický ovčák si své ocenění vysloužil v roce 2019, kdy pomohl zneškodnit útok povstalců al-Káidy, při kterém utrpěl střelné poranění obou zadních končetin. Když se britské jednotky dostaly pod nepřátelskou palbu, Kuno „prolomil patovou situaci“ a vrhl se na jednoho z povstalců, kousl ho do paže a povalil ho na zem. V průběhu odvážného útoku zasáhli povstalci psa do obou zadních nohou, Kuno ale podle serveru iNews pokračoval v akci, dokud nepřítele nezneškodnil.

Psa po konci přestřelky ošetřil jeho psovod a později armádní lékaři ve vrtulníku. Následně armáda přepravila dnes zasloužilého válečného veterána letecky zpět do Velké Británie, kde podstoupil speciální léčbu. Podle stanice SkyNews byla Kunova zranění tak závažná, že podstoupil hned několik operací. Belgickému ovčákovi museli veterináři nakonec amputovat jednu zadní tlapu, Kuno se tak stal prvním britským vojenským psem, který je vybaven špičkovou, na míru vyrobenou protetickou končetinou.

V úterý čtyřletého psa ocenila veterinární charita PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) medailí pojmenovanou na počest zakladatelky charity Marie Dickinové. „Kuno je skutečný hrdina,“ cituje SkyNews generálního ředitele PDSA Jana McLoughlina. „Jeho činy toho dne nepochybně změnily směr životně důležité mise a pomohly zachránit několik životů. Navzdory vážným zraněním, která mu změnila život, vykonal svou povinnost bez váhání,“ dodal McLoughlin.

Kunův přínos a odvahu vyzdvihl i britský ministr obrany. „Jsem rád, že Kuno obdrží medaili Marie Dickinové. Je to důkaz jeho tréninku, ale také jeho statečnosti a oddanosti, které toho dne nepochybně zachránily životy,“ citují iNews Bena Wallace. „Příběh Kuna nám připomíná, kam až tato zvířata zajdou, aby nás udržela v bezpečí,“ dodal Wallace. Místo útoku, při kterém byl Kuno zraněn, nebylo z bezpečnostních důvodů zveřejněno, uvedlo ministerstvo obrany.

Podle armády si teď Kuno, který je již 72. nositelem tohoto prestižního vyznamenání, užívá svého zaslouženého důchodu. Dickinové medaile je nejvyšší ocenění, jaké může zvíře účastnící se vojenského konfliktu získat, jde o jakousi zvířecí obdobu nejvyššího britského vojenského vyznamenání Viktoriina kříže. To se většinou uděluje posmrtně vojákům za výjimečnou statečnost v boji.

Medaile se udílí od roku 1943, pojmenovaná je po zakladatelce PDSA Marii Dickinové a oceňuje vynikající činy statečnosti nebo oddanosti, které projevují zvířata sloužící u ozbrojených sil nebo jednotek civilní obrany. Od roku 1943 byla udělena celkem 72krát, získalo ji 35 psů, 32 holubů, čtyři koně a jedna kočka.

Reklama

Související témata:

Doporučované