Hlavní obsah

Nejzadluženější obec republiky prodala poslední majetek Rusům. Část lidí už zve policii

Zadlužené Prameny na Karlovarsku potřebují začít splácet (natočeno 27. 4. 2018).Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

Pozemky získal hlavní věřitel, který chce v obci zbudovat stáčírnu minerálky. Konkurenční Mattoni přitom za tytéž nemovitosti nabízela třikrát tolik. Ale jiná cesta prý nebyla.

Článek

Západočeské Prameny, malá vesnice uprostřed mimořádně malebné krajiny Slavkovského lesa, zažily v pátek jeden z nejdůležitějších dnů za poslední dvě desetiletí. Zdejší zastupitelé totiž rozhodli, jak se obec vyrovná se zbytkem obřího dluhu, díky kterému Prameny získaly nelichotivé přízvisko „nejzadluženější obec republiky“.

Hlasy šesti z celkem devíti zastupitelů v pátek večer Prameny rozhodly, že prodají svůj poslední majetek. Pozemky za částku deset milionů korun získal hlavní věřitel obce, společnost Real Aspekt.

„Dneškem se ustálil náš dluh na 42 milionech korun. Další úroky z prodlení už nebudou naskakovat. V pondělí by exekutor měl zrušit odstavení obecních účtů,” neskrývala po jednání zastupitelů radost v říjnu znovuzvolená starostka Pramenů Michala Málková (ANO).

Po letech, kdy obec v exekuci nemohla nakládat se svým majetkem a účty, může nyní zase začít plánovat. Tráva podél cest by už nemusela během léta sahat ke kolenům jako dosud. Pouliční lampy by mohly zase začít svítit. Rozkvět by mohly přinést také dotace, o které se obec s odstaveným kontem ucházet nemohla.

Místo smíru trestní oznámení

Přesto páteční rozhodnutí zastupitelstva netěší zdaleka všechny místní usedlíky. Opozice, reprezentovaná podle volebního výsledku třetinou všech voličů, nadšení starostky nesdílí.

„Paní starostka nerozhodovala ve prospěch obce, ale věřitele,” říká Anna Fábiková, lídryně opozičního hnutí Prameny šťastné a veselé, které v zastupitelstvu po říjnových volbách drží tři hlasy.

S rozhodnutím o prodeji se smířit nehodlá. „Určitě podáme trestní oznámení. Máme důvodné podezření, že se zastupitelé za ANO v čele s paní starostkou nechovali s péčí řádného hospodáře.”

O pozemky, které po pátečním hlasování získal Real Aspekt pro svou dceřinou, ad hoc vzniklou firmu Sangeberg group, totiž měly dlouhodobě zájem i Karlovarské minerální vody, které v sousední obci Mnichov stáčejí kyselku Magnesii.

Z Pramenů chtěly právě do mnichovského závodu svádět potrubím i zdejší zásoby kvalitní minerálky. A obci nabídly, že zbývající parcely odkoupí třikrát dráž než právě Real Aspekt. Ten nabídl přesně tu částku, kterou v listopadu 2017 vyčíslil za nemovitosti znalecký posudek – tedy 10 milionů.

Ne/platný posudek

Logicky a lákavě znějící představa odečíst z dluhu ne deset, ale hned třicet milionů totiž měla jedno zásadní „ale” – obec v exekuci nemůže svůj majetek prodat bez souhlasu všech věřitelů. A Real Aspekt, který v uplynulých letech všechny dluhy Pramenů skoupil, takový scénář jednoznačně odmítl.

Přesto opozice trvá na tom, že Prameny kývly na řešení, které pro ně není výhodné.

„Nemuseli jsme na nabídku věřitele kývnout. Mohli jsme počkat,” trvá na svém zastupielka Fábiková. „Prodali jsme poslední majetek obce za cenu z posudku, který už nebyl platný. Obec měla napřed nechat vypracovat nový, který by zohlednil nabídku karlovarských minerálek,” dodává.

Starostka se ale brání, k novému posudku podle Málkové důvod nebyl. „Aktuální ocenění majetku modelem, který stanoví zákon, bylo po konzultaci s odborníkem příslušného oboru prověřeno a jeho relevantnost potvrzující správnost hodnocení byla doložena dokumenty z katastrálního úřadu.”

Od realit k minerálce

Společnost Real Aspekt, za kterou stojí dvojice ruských podnikatelů, vznikla v roce 2005 a ve svém portfoliu měla od té doby širokou škálu různorodých odvětví: od realit přes silniční nákladní dopravu, hostinskou činnost, malo i velkoobchod smíšeným zbožím až po pořádání kulturních akcí. Teprve v roce 2014 rozšířila svou působnost i o kolonku „výroba, obchod a služby”.

Projekt stáčírny v Pramenech od té doby začala připravovat. „Společnost pro tyto účely pořídila 12 hektarů pozemků, zajistila potřebnou stabilizaci území, provedla hydrogeologickou zkoušku a nechala vyhotovit několik vrtů pro technologickou výrobu. Požádala také o změnu územního plánu,” vyjmenovává jednatel Dmitry Vajner.

Přesto jeho mnohaleté úsilí může stále přijít vniveč. K vybudování stáčírny totiž Real Aspekt potřebuje změnit územní plán. A k tomu je naopak nutný souhlas vedení obce.

Vyjednávací pozice společnosti je ale díky faktu, že jí Prameny jako jedinému věřiteli vedle státu dluží desítky milionů korun, logicky silná.

I starostka Málková naznačuje, že se klacky pod nohy velkolepému projektu házet nechystá. Kromě stáčírny minerálek totiž věřitel a investor v jedné osobě obci přislíbil i lákavé benefity: vybudování dětské ozdravovny, domova pro seniory a v Pramenech by měla společnost také oficiální sídlo, z čehož by rozpočet obce profitoval díky daním.

Motivaci zastupitelů ke změně územního plánu ale hodlá Málková podpořit ještě víc. „Vyjednávám s Real Aspekt, aby zaplatil nutnou rekonstrukci kanalizace, na kterou bude své objekty chtít také napojit,” naznačuje.

Místo věhlasných lázní věhlasný dluh

Vedení Pramenů v devadesátých letech plánovalo udělat z malé vesničky uprostřed krásného koutu západních Čech věhlasné lázeňské středisko. Místo toho zůstalo vesnici s ročním rozpočtem 1,7 milionu manko, které svého času dosáhlo 130 milionů.

Z nich po pátku zbyla třetina. Starostka Michala Málková teď doufá, že zbylých 42 milionů, které se zavázalo splatit Real Aspektu do konce letošního listopadu, obci bezúročně půjčí Ministerstvo financí.

O půjčce chce začít s resortem vyjednávat co nejdřív. A věří, že uspěje. „Prodejem pozemků a zrušením exekuce splňujeme podmínku mít pouze jednoho věřitele, dluh máme fixovaný a pomoc nám byla přislíbena už v roce 2012,” říká.

Opozice je však přesvědčena o opaku. „Ministerstvo financí dalo jasné stanovisko, že žádnou výpomoc od státu nedostaneme, pokud zbývající majetek prodáme za deset milionů místo mattonkou nabízených třiceti,” tvrdí Anna Fábiková.

Že její obavy nemusí být bezdůvodné, naznačuje i odpověď ministerstva na dotaz Seznamu.

„Paní starostce jsme opakovaně sdělili názor, že zájmem obce by v první řadě mělo být zhodnotit svůj majetek za co nejvyšší cenu, a to i s přihlédnutím k zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu je vždy mimořádným řešením,” odepsala na dotaz Seznamu Šárka Šmolíková z tiskového oddělení resortu.

Reklama

Související témata:

Doporučované