Hlavní obsah

Někdy je to kuriózní. Třeba začnete bezdůvodně žehlit, říká špičkový neurochirurg o příznacích nádoru na mozku

Když mluvíte s pacientem během operace jeho mozku, klíčovou roli tam má i psycholog, popisuje Klener.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou části lidského mozku, které můžete chirurgicky odstranit, a pacient ani jeho rodina nic nepoznají, říká primář neurochirurgie Nemocnice Na Homolce Jan Klener.

Článek

„Při operaci mozku je důležitá rovnováha mezi razancí zákroku a tím, aby byl výkon pro pacienta bezpečný. Někdy je nutné třeba část nádoru v hlavě nechat,“ popisuje ve Výzvě Seznamu neurochirurg Jan Klener.

Česká neurochirurgie je podle něj na srovnatelné úrovni se světem a evropskými pracovišti. Mozkovou neurochirurgii považuje Klener za krásnou mimo jiné i proto, že každý případ je originál a lékař musí „hledat cestu během operace“. Za nesmírně důležitou součást své práce proto považuje improvizaci.

Jaké to je, když lékař mluví při operaci mozku s pacientem? A jak by se na takovou situaci měl pacient připravit? Co znamená „operace klíčovou dírkou“? A je lidský mozek krásný? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Výzva vysílá v premiéře celoplošná Televize Seznam každý všední den v 20:30 a ve 21:00. Tady je návod, jak naladit Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované