Hlavní obsah

Několik desítek migrantů se utopilo ve Středozemním moři. Mezi mrtvými jsou děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Ve Středozemním moři se dnes utopilo několik desítek migrantů. Došlo k tomu kvůli přetížení lodí. Mezi mrtvými jsou ženy a děti.

Článek

Nejméně devět migrantů přišlo o život poté, co se potopil člun, ve kterém se pokoušeli doplout do Evropy. K neštěstí došlo ve Středozemním moři u pobřeží Turecka, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní média. Ve člunu bylo celkem 15 lidí. Pět se jich podařilo zachránit, jedna osoba se stále pohřešuje. Turecká zpravodajská agentura Anadolu potvrdila, že mezi oběťmi bylo šest dětí a jedna žena.

Na jihu Tuniska vylovili z moře několik mrtvých. Agentury se zatím rozchází v přesných počtech obětí. Podle úřadů jde o předběžnou bilanci neštěstí. Pobřežní stráž a námořnictvo i za pomoci vojenského letounu pokračují v pátrání.

Tunisané se často snaží překonat Středozemní moře a doplout do Itálie v touze po lepším životě. Podle nevládních informací to svědčí o přetrvávající svízelné situaci mladých lidí, dotčených nezaměstnaností, poznamenala AFP.

V květnu v Egejském moři utonulo sedm afghánských běženců, včetně tří dětí. Z Turecka se pokoušeli na lodi dostat na řecký ostrov Lesbos. Turecká pobřežní stráž, kterou zalarmovali rybáři, zachránila 13 osob.

Evropská unie a Turecko před dvěma lety uzavřely dohodu, která měla zastavit příliv běženců z tureckého pobřeží na blízké řecké ostrovy. Přesto se ale každý týden touto trasou vydávají desítky a někdy i stovky lidí. Často plují na nestabilních nafukovacích člunech a jiných nejistých plavidlech.

V letech 2015 a 2016 zahynulo při pokusu přeplout z Turecka do Řecka více než tisíc migrantů a uprchlíků. V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecka do Řecka dostalo přes 857 tisíc migrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované