Hlavní obsah

113 uprchlíků bylo zachráněno u pobřeží Libye a vráceno zpět. Země čelí obvinění z mučení migrantů

U pobřeží Libye bylo zachráněno 113 uprchlíků. Země čelí obviněním Amnesty International, že migranty mučí a vykořisťujeVideo: AP

 

Reklama

Přes sto migrantů bylo zachráněno na moři u pobřeží Libye. Uprchlíci by měli být převezeni do zadržovacího centra. Libyjské úřady přitom čelí obviněním Amnesty International z mučení a vykořisťování migrantů. Organizace také zvažuje žalobu na EU.

Článek

Přibližně 113 migrantů ze subsaharské Afriky bylo zachráněno na moři poblíž libyjského pobřeží. Pobřežní stráži se loď podařilo zachránit ve chvíli, kdy se uprchlíci dostali do potíží asi 60 km od nejbližší pevniny.

Migranti, mezi nimiž bylo i pět žen, byli odvezeni na námořní základnu Busetta. „Příslušníci mezinárodního zdravotnického sboru poskytují migrantům lékařskou péči, zachránění pak budou převezeni do zadržovacího centra pro migranty v Tripolisu,” řekl člen mezinárodního zdravotnického sboru Sofian Al Shawesh. Každý z utečenců obdržel záchranný sáček s vodou a sušenkami.

Jeden z migrantů popsal, že pobřežní hlídka dorazila poté, co celou situaci zahlédl monitorující vrtulník. V té době prý byli všichni ve velkém nebezpečí.

Evropská unie čelí kvůli uprchlické krizi obviněním ze strany Amnesty International. Podle průzkumů lidskoprávní organizace dochází v Libyi k systematickému mučení, zneužívání a vykořisťování uprchlíků a přistěhovalců, proti čemuž Unie nezasahuje. Organizace nyní zvažuje, že proti EU učiní soudní kroky.

V severoafrickém státě je podle Amnesty International drženo přibližně 20 000 migrantů v nejrůznějších střediscích, ta jsou navíc přeplněná a nesplňují hygienické podmínky. Libyjské milice byly obviněny z bití, mučení a znásilňování. Stejně tak prý požadují od migrantů peníze výměnou za jejich propuštění.

Reklama

Doporučované