Hlavní obsah

Rušný den španělské pobřežní hlídky. Za 24 hodin zachránila 600 migrantů z Afriky

Do Španělska dorazilo za jeden den 600 migrantůVideo: Reuters

 

Reklama

Migranti se do Evropy dostávají skrze novou cestu, a to přes Gibraltar přímo do Španělska. Tam jich od začátku roku přišlo více než devět tisíc.

Článek

Španělská pobřežní hlídka zachránila 600 migrantů, kteří přišli v průběhu čtyřiadvaceti hodin z Maroka. Ke španělským břehům se dostali na celkem patnácti plavidlech. Bylo mezi nimi i pětatřicet dětí a jedno nemluvně.

Podle OSN do Španělska od začátku roku dorazilo více než 9 tisíc migrantů, což je třikrát více než v předchozím roce. Organizace také dodala, že se přes 120 lidí pravděpodobně utopilo. V počtu migrantů, kteří se do Evropy dostávají přes Středozemní moře, tak letos Španělsko pravděpodobně předběhne Řecko.

Většina migrantů se plaví 12 kilometrů přes Gibraltar na levných malých loďkách pro děti, s pádly a bez motoru. Mohou se tak vyhnout pašerákům, kterým by museli odvádět poplatky.

Mnohem více migrantů, téměř 100 tisíc, přišlo od začátku roku z Libye do Itálie. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na cestě zemřelo 2 422 lidí. Italská pobřežní hlídka v červnu zachránila během jednoho dne zhruba 5 tisíc lidí.

Video: Na španělské pláži se vylodili migranti z Afriky.

Turisty překvapil výsadek uprchlíkůVideo: Reuters

Reklama

Doporučované