Hlavní obsah

Nekouřit, netopit, evidovat. Rok 2017 vám opravdu změní život

Komentář Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího: Dočkáme se elektronické evidence ložnic?

 

Reklama

Sobotkova vláda, zaměřená na kontroly všeho možného prosadila řadu zákonů, které se denně dotknou každého. Kde to skončí?

Článek

Úředníci mohou až do domu

Hned od prvního ledna si musí Češi začít dávat větší pozor, čím topí v domácnostech. Při podezření, že v kotli spalují například odpadky, budou moci od nového roku úředníci nově přijít na kontrolu až do bytu.

K zásahu například stačí, aby úřad dostal několik videonahrávek (anebo svědeckých výpovědí), na nichž se z komína valí dým budící podezření, že otop není úplně ekologický.

Úředníci mohou odebrat vzorky popela a poslat je na expertizu. V případě pochybení pak mohou uložit pokutu až 50 tisíc korun. Stejný trest hrozí i lidem, kteří by úředníky na kontrolu do domu pustit odmítli.

V hospodě si už nezapálíte

Od konce května začnou platit paragrafy, o nichž se ve Sněmovně diskutovalo dvacet let.

Protikuřácký zákon schválený zkraje prosince zakazuje kouřit v barech i v restauracích, výjimku dostaly jen elektronické cigarety a vodní dýmky.

Nyní se čeká, až normu schválí Senát. Její definitivní přijetí může na poslední chvíli zkomplikovat prezident. Miloš Zeman, ač sám vášnivý kuřák, však už dal najevo, že v tomto případě své právo veta uplatnit nechce.

Bez účtenky nekoupíte ani sirky

Od března už si ani žvýkačky za deset korun v trafice nekoupíte bez toho, aby vám prodavačka vyjela účtenku s kódem.

Elektronická evidence tržeb, která je od prosince povinná v restauracích a hotelích, totiž začne platit pro malé i velké obchody. A kdo účtenku nedostane, může prodavačku online nahlásit finančnímu úřadu.

Reklama

Doporučované