Hlavní obsah

Kvůli škodám po tornádu čeká děti dojíždění

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

Budova druhého stupně základní školy v Moravské Nové Vsi je pořád v rekonstrukci.

Reklama

Ředitelé škol z obcí zasažených tornádem řeší, kde od příštího týdne učit děti. Třeba na obou budovách školy v Moravské Nové Vsi stále pracují řemeslníci. Stejný problém mají také v Hruškách. Pomoc nabídly okolní obce.

Článek

Čtrnáctiletá školačka z Moravské Nové Vsi jde za týden do osmé třídy. Pořád ale neví, kde školní rok zahájí, protože tornádo poničilo budovu školy. Ani dva měsíce poté nejsou opravy hotové, řemeslníci dodělávají například nové krovy, před pár dny začali nasazovat okna. „Nevíme, jak to bude od září se školou. Říká se ale, že asi pojedeme do jiných škol, než se ta naše opraví,“ uvedla dívka.

Ředitelka základní školy v Moravské Nové Vsi Hana Grossmannová to potvrzuje. Týkat se to ale bude pravděpodobně jen některých z přibližně tří stovek žáků. I přes probíhající opravy totiž chtějí některé školáky umístit do budovy druhého stupně.

„Snažíme se staveniště dostat do stavu, abychom sem aspoň nějaké děti hlavně do přízemí mohli dát. To znamená druhý stupeň, který se dost těžko rozváží i s učiteli, protože se střídají,“ popsala Grossmannová s tím, že prvňáčky také nechce nikam vozit.

Školáci můžou jezdit speciálními autobusy

Škola má několik možností, kde žáky provizorně vzdělávat. V Dolních Bojanovicích nabízejí zázemí pro tři třídy, v Týnci pro jednu třídu a k tomu prostory knihovny. Ředitelka zatím plánuje, že do jiných obcí, které jsou vzdálené tři a deset kilometrů, budou dojíždět žáci druhé, třetí, čtvrté a páté třídy. A to autobusy, které speciálně objednají.

Doposud přesně neví, jak dlouho budou náhradní prostory využívat. Zatímco budova druhého stupně bude snad zanedlouho opravená, budova prvního je na tom mnohem hůř. „V současné době je zcela nepoužitelná, sanují se stropy a s jejím otevřením nepočítáme dřív než za několik měsíců,“ uvedla na webových stránkách školy ředitelka.

Podle starosty Moravské Nové Vsi Marka Košuta (TOP 09) se rekonstrukce ještě zkomplikovala, protože dovnitř napršelo. Voda se dostala až do přízemí a výrazně poničila třeba interiéry. „Vznikla tam škoda celkově kolem deseti milionů, na budově druhého stupně je škoda napočítaná asi 25 milionů. Zatím jsme do oprav dali šest milionů,“ přiblížil Košut s tím, že využijí státní dotace.

+3

Děti z Hrušek se do své školy podívají možná až v zimě

Před dvěma měsíci poničilo tornádo také školu v Hruškách. Děti budou možná až do Vánoc jezdit jinam. „Máme připravené náhradní prostory, které nám poskytlo vedení obce ve Tvrdonicích. Jedná se o bývalou budovu základní školy, která nám poslouží pro první stupeň,“ přiblížila starostka Hrušek Jana Filipovičová (za KDU-ČSL). Místní školu navštěvují pouze děti od první do páté třídy, je jich kolem stovky.

Zatímco v Moravské Nové Vsi pravděpodobně mateřskou školku v září otevřou, v Hruškách je situace horší. Budova třeba pořád nemá střechu, déšť rekonstrukce ještě zkomplikoval. „Mateřská škola bude zajíždět dál do městyse Lanžhot, kde nám nabízejí dvě třídy. Třetí třída zůstane v obci v prostorách jedné firmy, tady se budou vyučovat nejmenší děti z mateřské školky,“ přiblížila Filipovičová.

Lidé mohou dětem pořídit výtvarné potřeby

S blížícím se začátkem roku neřeší v oblasti poničeným tornádem pouze zázemí, ale také vybavení. Extrémní bouře totiž připravila některé děti o školní pomůcky nebo zhoršila finanční situaci rodin. Školy se snaží rodičům vyjít vstříc a vyzývají je, ať neshání třeba pastelky nebo barvy. „Vše se pokusíme všem dětem zajistit, abyste měli co nejméně starostí. Stačí, když budou mít děti aktovky, věci do tělocvičny a přezůvky,“ napsala na stránky školy v Hruškách ředitelka Svatava Bradávková.

Pomoci se snaží třeba organizace Díky Za To, která rozjela projekt Díky Za Ten Kufřík. „Rodiny pracují hlavně na domě a nezbývají peníze na výtvarné potřeby pro děti. Dárcům pošleme seznam, oni to nakoupí a my to dětem napříč obcemi 31. srpna rozvezeme. Iniciativu jsme zahájili minulé pondělí, v úterý večer už jsme měli dvacet zájemců a začali se hlásit i dárci,“ přiblížila dobrovolnice za Díky Za To Kateřina Osičková.

Tornádo se jižní Moravou prohnalo před dvěma měsíci a poškodilo asi 1 200 budov.

Speciál: Tornádo na Moravě

Reklama

Doporučované