Hlavní obsah

Některé továrny zůstanou zavřené déle, připustil šéf VW

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Německá automobilka se chystá na to, že dva až tři týdny zavřených továren nemusejí stačit. Šéf VW prohlásil, že nic nebude jisté, dokud nebude k dispozici lék nebo vakcína.

Článek

Německá automobilka Volkswagen možná bude muset nechat své továrny zavřené kvůli koronaviru déle, než se původně domnívala. Uvedl to její šéf Herbert Diess. Největší výrobce aut na světě tento týden oznámil, že zavře své evropské továrny na dva až tři týdny, opatření se týká i mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen.

„Většina našich továren se zavírá na dva týdny, v některých regionech na tři. Je pravděpodobné, že tato opatření zůstanou zachována,“ napsal Diess v příspěvku na síti LinkedIn.

Skupina Volkswagen vlastní celkem 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a také užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

„Šíření viru se do několika týdnů nezastaví. Proto musíme být připraveni žít s touto hrozbou dlouho - dokud nebude k dispozici účinný lék nebo vakcína,“ upozornil Diess.

Volkswagen teď zavádí opatření, aby zajistil dostatečnou likviditu, své dodavatelské řetězce a aby mohl pokračovat ve strategických projektech, jako je elektrický vůz ID.3 a dodávky bateriových článků.

Počet nakažených novým koronavirem v Německu přesáhl podle Institutu Roberta Kocha 16 000, agentura DPA ale na základě vlastních propočtů uvádí už více než 20 000. Minimálně 70 lidí onemocnění způsobenému koronavirem v Německu podlehlo.

Vedle evropských závodů se Volkswagen rozhodl dočasně uzavřít i své továrny v mexických státech Puebla a Guanajuato, což zdůvodnil snahou chránit veřejné zdraví. Montážní linky v Pueble, kde má Volkswagen největší výrobní provozy z celé Severní a Jižní Ameriky, budou uzavřeny od 30. března do 12. dubna. Automobilka poukázala na slabou poptávku a také na riziko, že jí budou chybět díly.

Další německá automobilka BMW, která se zaměřuje na luxusní vozy, prodlouží plánovanou velikonoční odstávku ve svém závodě v mexickém státě San Luis Potosí. Automobilka uvedla, že továrna bude uzavřena od 28. března minimálně do 19. dubna.

Rozhodnutí obou automobilek následuje další opatření, která teď zavádějí i další továrny v Mexiku. Patří k nim snaha pracovat co nejvíce z domova a také nařízení omezovat cestování a osobní schůzky, informovala agentura Reuters.

Volkswagen tento týden rovněž oznámil, že kvůli nejistotě spojené s šířením koronaviru není schopen poskytnout výhled hospodaření na letošní rok.

Reklama

Doporučované