Hlavní obsah

Nelegální instalace v New Yorku poukazuje na zacházení s dětmi na hranicích, reakce se mísí

Instalace v New Yorku poukazuje na zacházení s dětmi imigrantů.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Čtyřiadvacet instalací znázorňujících děti zavřené v klecích se objevilo v ulicích New Yorku. Mají upozornit na dělení dětí migrantů od jejich rodičů po zadržení na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy.

Článek

Pouliční výstava je součástí kampaně #NoKidsInCages, jež bojuje proti metodě, kterou využívají na jižní hranici úřady Spojených států.

Americký prezident rozdělování rodin migrantů na jižních hranicích USA loni v červnu zakázal. Podle agentury AP ale americké úřady tyto postupy stále využívají, a to ve výjimečných případech, kdy se jedná o závažná trestní obvinění vůči rodičům nebo o zdraví dětí.

„Myslím, že je to hrozná věc. To ví přece každý. Každý to ví, je to nehumánní. Žádné dítě si to nezaslouží, je to nešťastná situace,“ řekl Rony Bonilla, jeden z kolemjdoucích, agentuře Reuters.

Podle prohlášení americké vlády z dubna může úřadům trvat až dva roky, než se jim podaří identifikovat děti imigrantů a vrátit je k rodičům. Za poslední rok v detencích zemřelo šest dětí.

Instalace „dětí“ v klecích se v ulicích New Yorku objevily nenadále, stejně rychle ale mizí. Byly totiž rozmístěny nelegálně, proto je policisté odstraňují.

„Problém nezačíná na hranici. Začíná v jejich domovské zemi, na to se musíme podívat. Myslím, že lidem stačí to, co slyší v médiích, ale nikdo se v tom skutečně ‚nepohrabe’, aby zjistil pravdu,“ řekl Harry Schnitzler, jiný z kolemjdoucích.

Reklama

Související témata:

Doporučované