Hlavní obsah

Do Prahy přijíždí Sophia. První robot na světě se státním občanstvím

Víkendový rozhovor Pavla Cypricha s profesorem Michalem Pěchoučkem o umělé inteligenci a letošním Týdnu inovací.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Umělá inteligence zvládá už dnes řadu věcí líp než člověk. Brzo nahradí třeba zaměstnance v administrativě. Jak daleko jsme od technologické revoluce a jak bude vypadat? Nejenom to jsou otázky pro profesora Michala Pěchoučka z ČVUT.

Článek

„Umělá inteligence vytvoří nakonec víc práce. Zajímavější práci pro lidi, aby se mohli více rozvíjet, mohli být kreativnější a práci si víc užívat,” říká v rozhovoru pro Televizi Seznam jeden z předních světových odborníků na umělou inteligenci profesor Michal Pěchouček.

Zároveň přiznává, že určitou skupinu zaměstnanců může využití pokročilých robotů opravdu ohrozit. Jde hlavně o lidi v administrativě, jejichž práci už teď počítače zvládají líp, než oni sami. Podle Pěchoučka je jen otázkou času, kdy se třeba banky a podobné velké společnosti k podobnému kroku odhodlají. Můžou díky tomu totiž ušetřit velké množství peněz, a proto to nebude trvat dlouho.

Právě proto je podle Pěchoučka potřeba se na příchod umělé inteligence připravit a počítat s ní.

Hi, I'am Sophia, Sophia the Robot

V Praze začíná v pondělí 14. května takzvaný Týden inovací, který se z velké části právě umělé inteligenci bude věnovat. Do Česka se sjedou přední světoví odborníci, aby o hrozbách i pozitivech technologické revoluce přednášeli a diskutovali.

A dorazí i jeden unikátní „exponát”. Robotka Sophia, která je ukázkou jednoho z nejpokročilejších robotů s umělou inteligencí na světě. Navíc jde o robota, který má jako první na světě státní občanství (dala mu ho Saúdská Arábie).

Ukázku toho, jak Sophia vypadá a funguje, i jednu čerstvou prezentaci umělé inteligence od firmy Google, najdete v rozhovoru s profesorem Pěchoučkem nad článkem. Spolu s Pavlem Cyprichem v něm rozebírají, jak pokročilý je dnešní svět AI (Artificial Intelligence), jestli už dnes někdo dokáže domýšlet, jaké může mít důsledky, i to, jak umělou inteligenci kontrolovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované