Hlavní obsah

„Nelogická” reakce největší banky: zlevnila hypotéky

Foto: Profimedia

Reklama

Česká spořitelna oznámila snížení úrokových sazeb svých hypoték o 0,2 procentního bodu. A to přesto, že Česká národní banka (ČNB) naopak úrokové sazby zvýšila.

Článek

Dosud platilo, že pokaždé, když centrální bankéři zvýšili základní úrokovou sazbu, promítlo se dříve či později zvýšení i do úrokových sazeb komerčních hypoték. Tedy když ve středu oznámil Jiří Rusnok zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, bylo by přirozenou reakcí zvýšit stejně i sazby hypoték.

Zdraží zdroje, zdraží i úvěry pro koncové klienty.

Česká spořitelna, největší tuzemská banka a jeden z předních hráčů na hypotečním trhu, ale nyní zareagovala úplně opačně.

Guvernér ČNB Rusnok vysvětluje zvýšení úrokových sazeb.Video: ČNB, Seznam Zprávy

„Od pondělí až do odvolání snižujeme úrokové sazby u vybraných hypotečních úvěrů o 0,2 %. Snížení se týká nejvyužívanějších hypoték s fixacemi na 5, 8 a 10 let,” uvedl mluvčí banky Filip Hrubý s tím, že sazby platí pro hypotéky do 80 procent hodnoty nemovitosti.

Úrokové sazby u hypoték s fixací na 5 let tak budou nově v České spořitelně začínat na 2,49 procenta, u hypoték s fixací na 8 let na 2,59 procenta ročně a u hypoték s fixací na 10 let na 2,69 procenta ročně.

Oproti „standardní” reakci na růst základních sazeb ČNB je tak úroková sazba nižší o 0,45 procentního bodu, což už je výrazná změna. V praxi to znamená u dvoumilionové 25leté hypotéky rozdíl v měsíční splátce o 450 korun.

Co k tomu banku vede, mluvčí nechtěl komentovat. Je ale pravděpodobné, že je motivována klesajícím hypotečním trhem a tedy snahou zvýšit na něm svůj podíl. Jinými slovy: konkurenčním tlakem.

Poslední roky totiž byly ve znamení rekordních objemů na hypotečním trhu. A i díky nim se odrazily úrokové sazby ode dna. Na to podle Hypoindexu narazily koncem roku 2016 při hodnotě 1,77 procenta.

Od té doby sazby rostly jednak proto, že poptávka po hypotékách byla velká, zároveň posléze začala zdroje zdražovat i ČNB. Momentálně se už dva měsíce drží průměrná úroková sazba na hodnotě 2,51 procenta.

Rekordní hypotékové časy už jsou ale ty tam. Meziročně se v dubnu snížil počet nových hypoték z 8 555 na 7 896. Objem se snížil ze 17,58 na 16,81 miliardy korun. Může za to jak několikeré zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, tak i malá nabídka a s ní spojený prudký růst cen bytů ve velkých městech.

Proto banky musí řešit nejen tlak zespodu, ale i opačný tlak způsobený sníženou poptávkou. Tedy snahu být co nejatraktivnější pro klienty a z jejich řídnoucích řad si urvat co největší část.

Další oslovené banky zatím tak razantní krok jako Česká spořitelna nechystají.

„Možné dopady rozhodnutí ČNB analyzujeme a o případných změnách budeme včas informovat,” reagoval mluvčí Komerční banky (KB) Michal Teubner. Úrokové sazby u KB nyní začínají na 2,69 %.

„V tuto chvíli žádnou změnu nepřipravujeme,” uvedla mluvčí AirBank Jana Karasová. AirBank ale už dnes nabízí hypotéky za stejný úrok, na který Česká spořitelna od pondělí klesne - tedy za 2,49 procenta.

Reklama

Doporučované