Hlavní obsah

Nemá ponětí, o co jde, je transfobní, pustily se transgender sportovkyně do Navrátilové

Navrátilová kritizovala soutěžení transgender sportovkyň.Video: Instagram, Twitter

 

Reklama

Bývalá česká tenistka Martina Navrátilová kritizovala soutěžení transgender sportovkyň, které podle ní není spravedlivé. Zastánci transgender komunity teď tenistku kritizují. Podle australské házenkářky nemá o problematice transgender ponětí a lidé by ji neměli poslouchat.

Článek

Bývalá wimbledonská šampiónka Martina Navrátilová označila soutěžení transgender sportovkyň za „šílenství a podvádění“ a na sociálních sítích i v médiích se na ni sesypala vlna kritiky.

Například podle transgender házenkářky Hanny Mounceyové Navrátilová neví, o čem mluví, a nemůže problém pochopit. Mounceyová to uvedla v rozhovoru pro rádio The World Today. „Je mi jasné, že absolutně neví, o co jde, ostatní by ji neměli poslouchat,“ řekla házenkářka v rozhovoru.

Australanka Mounceyová změnila své pohlaví v roce 2016. Dříve hrála za národní tým mužů, za který nastoupila celkem dvaadvacetkrát. Ženský národní tým začala reprezentovat v roce 2017. Podle dostupných informací Mounceyová měří 180 cm a váží 100 kg.

„Její názor (Navrátilové – pozn. redakce) mě prostě nezajímá. Lidé o ní říkají, že je žena-sportovkyně, a ona to ví, ale kdybych já nebyla trans, tak bych absolutně neměla ponětí o tom, co to vůbec být trans znamená,“ dodala Mounceyová.

Iracionální strach je transfobní

Navrátilovou kritizovala také transgender cyklistka Rachel McKinnonová. Česká šampiónka má podle ní iracionální strach z transgender osob, a je podle McKinnonové transfobní.

„Je velmi matoucí a šokující, že Martina nedělá rozdíly mezi tím, co si myslí, že je špatně, a co je nespravedlivé. Trans sportovci neporušují žádná sportovní pravidla. Rozhodně nepodvádíme,“ napsala cyklistka na Twitteru.

Svůj názor vyjádřila také transgender australská fotbalistka Kirsti Miller, podle které existuje i mnoho cisgender žen, které jsou svou hmotností ještě větší než Hanna Mounceyová, a je jim dovoleno soutěžit. Cisgender je protikladem slova transgender, tedy označení pro osoby, které přijímají své pohlaví, které mají od narození.

Bývalá světová tenisová jednička Martina Navrátilová v příspěvku na blogu britského listu The Sunday Times uvedla, že transgender ženu jakkoli podpoří, ale jako soupeřku by ji nechtěla. Není to podle ní spravedlivé. „Je to šílenství a je to podvádění,” napsala Navrátilová.

„Budu argumentovat na úplně základní rovině: Muž se může rozhodnout být ženou, bude užívat hormony, pokud to daná sportovní organizace vyžaduje, poté vyhraje všechny soutěže, možná si i vydělá nemalé peníze. Jenže pak se rozhodne, že změní své rozhodnutí, protože třeba bude chtít mít vlastní děti,” napsala dále tenistka.

Není to poprvé, co se Navrátilová opřela do transgender sportovkyň. Loni v prosinci na Twitteru kritizovala účast transgender žen na ženských turnajích. „Nemůžete jen sama sebe prohlásit za ženu a najednou soutěžit proti ženám. Musí existovat nějaké standardy, a to, že má někdo penis, ale soutěží se ženami, do nich rozhodně nezapadá,” napsala na sociální síti.

Reklama

Doporučované