Hlavní obsah

Nemám základní ochranu, stěžovala si polská zdravotnice. Vyhodili ji

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v Polsku bojují s nedostatkem ochranných pomůcek (ilustrační foto).

Reklama

Porodní asistentka v Polsku si na sociálních sítích postěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. O dva dny později dostala výpověď.

Článek

„Tak vypadají moje ruce po 12 hodinách práce, kůže sežraná od dezinfekčního gelu. Tak vypadá moje rouška, kterou jsem si sama vyrobila, když jsem si neměla co nasadit, čím se zakrýt při naklánění se nad pacientkou, která potřebovala pomoci,“ napsala minulou středu na svém soukromém facebookovém profilu porodní asistentka Renata Piżanowská z nemocnice v Nowem Targu na jihu země.

„Pane prezidente Andrzeji Dudo, nemáme všechno, jak je vidět. Nemám základní vybavení, které má chránit mě nebo pacientku. Já přece nevím, jestli je pacientka zdravá, dokonce ani nevím, jestli jsem zdravá já,“ dodala Piżanowská v příspěvku, který už smazala.

Po dvou dnech vyhazov

Text ji nakonec o dva dny později stál místo. Výpověď dostala z disciplinárních důvodů od ředitele Specializované nemocnice Jana Pavla II. Marka Wierzby, který je zároveň krajským zastupitelem vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Podle politika byl příspěvek sestřičky šířením paniky a nepravdivých informací.

„U kvalifikovaného zdravotnického personálu máme právo vyžadovat víc než od obyčejných lidí. Odpovědnost, spolehlivost a předávání pravdivých informací. Místo toho příspěvek téhle paní rozsévá mezi lidmi paniku, což může mít v téhle době politováníhodné dopady,“ cituje ředitele lokální tisk.

„Nelhala jsem, protože ty pomůcky opravdu chybí. Je tu pandemie, a vedení stejně propouští pracovníky zdravotnictví,“ reagovala na propuštění porodní asistentka.

Prosby nemocnic

Nemocnice na svém webu sama žádá veřejnost o darování nebo prodej roušek a dezinfekčních prostředků. Podobné výzvy na sociálních sítích zveřejňují i desítky dalších zdravotnických zařízení v Polsku. Například nemocnice v Lodži vyzvala obyvatele, aby jí lidé přinesli své ochranné pomůcky, pokud je mají doma. Nemocnice kvůli tomu u brány zorganizovala sběrné místo.

Nedostatek ochranných pomůcek v pondělí připustil i šéf úřadu vlády Michał Dworczyk. „Podcenili jsme míru ohrožení. Všichni ji podcenili. (…) Pokud jde o testy a dezinfekční látky, nemáme s nimi větší problémy. Pokud jde o ochranné pomůcky, podcenili jsme riziko ohrožení. (…) Měli jsme rozhodně málo roušek,“ řekl člen vlády v televizi TVN.

Některá nemocniční oddělení se potýkají i s nedostatkem personálu, který umocňuje povinná karanténa při podezření na nákazu. Podfinancované polské zdravotnictví se přitom už potýká s vleklými problémy. V systému podle lékařské komory chybí na 50 000 lékařů. Podle deníku Rzeczpospolita statisticky připadalo v minulých letech na tisíc Poláků jen 2,4 lékaře, což je nejméně v Evropské unii.

Kvůli koronavirové krizi se teď navíc odsouvají plánovaná vyšetření u specialistů, na která čekají lidé už tak řadu měsíců až let. Nepomůže zřejmě ani paralelní soukromý zdravotnický systém, kvůli němuž si miliony lidí platí druhé zdravotní pojištění.

Reklama

Související témata:

Doporučované