Hlavní obsah

Nemáte plán brexitu, pustilo se Skotsko do Británie. Do dubna jej uslyšíte, zněla odpověď

Skotsko chce vyhlásit druhé referendum, Británie hodlá z EU odejít jako jedna země.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že vláda není „zmatená" a má plán pro brexit. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová o žádném plánu neví a chce udržet Skotsko na jednotném trhu.

Článek

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová varovala britskou premiérku Theresu Mayovou, že „neblafuje” a vyhlásí druhé referendum o nezávislosti v případě, že Skotsko bude „shozeno z tvrdého brexitového útesu”.

„Nemám pocit, že bych věděla více o jejích (pozn. red. britské premiérky Mayové) cílech při vyjednávání, než jsem věděla před šesti měsíci,” řekla dále v rozhovoru pro BBC Sturgeonová. Podle ní nemá britská premiérka „žádný plán”.

Skotská první ministryně zdůraznila, že chce, aby si Velká Británie udržela členství na evropském jednotném trhu a šla cestou tzv. měkkého brexitu.

Britská vláda v reakci na vyjádření Sturgeonové uvedla, že speciální dohoda pro Skotsko je nereálná.

Skotsko chce zůstat na jednotném trhu

Sturgeonová pokračuje v cílech, které skotská vláda stanovila v textu Skotské místo v Evropě z prosince loňského roku. „Pokud se Velká Británie nerozhodne jít touto cestou (pozn. red. zůstat součástí jednotného trhu), navrhujeme řešení, které by Skotsku umožnilo udržet si členství, zatímco se zbytek Spojeného království rozhodne odejít," píše se v dokumentu prezentovaném skotskou vládou.

Pokud se Británie rozhodne pro odchod z Evropské unie i jednotného trhu, chce Skotsko zůstat jeho součástí. Podle Sturgeonové by ale bylo nejlepším řešením „stát se plnoprávným členem Evropské unie jako nezávislá země”. Zatímco v červnovém referendu rozhodla většina 52 procent voličů o tom, že by Velká Británie měla opustit Evropskou unii, Skotové se vyjádřili většinou 62 procent hlasů pro setrvání v EU.

„Nejsme zmatení, máme plán," říká Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová řekla v rozhovoru pro Sky News, že uvažovaní vlády o brexitu „není vůbec zmatené”.

Reagovala tak na slova britského velvyslance při Evropské unii Ivana Rogerse, který rezignoval na svou funkci 3. ledna.

„Doufám, že budete i nadále zpochybňovat nepodložené argumenty a zmatené myšlení a že se nikdy nebudete bát říci pravdu těm, co jsou u moci,” napsal Rogers v otevřeném dopise zaměstnancům úřadu. Podle dnes už bývalého britského velvyslance vláda stále nestanovila cíle pro vztah Británie s Evropskou unií, který bude následovat po brexitu.

Britská premiérka se ohradila proti tvrzení, že vláda nemá jasně daný plán pro opuštění EU. Mayová chce vyjednat co nejlepší dohodu, která zajistí, aby britské firmy mohly obchodovat s Evropskou unií a v rámci ní a stejně tak aby evropské firmy mohly podnikat v Británii. Díky brexitu bude moct Británie podle ní chránit své hranice a vymáhat zákony.

„V průběhu následujících týdnů budu zveřejňovat více podrobností o mém plánu pro Británii. Ano, bude o tom, jak získat vhodnou dohodu v rámci brexitu, ale také o ekonomické reformě,” dodala Mayová v rozhovoru pro Sky News.

Británie opustí EU jako jedna země

Britská premiérka slíbila, že aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy, který formálně spustí jednání o brexitu mezi Británií a Evropskou unií, do konce března.

Už v říjnu se Mayová na konferenci konzervativců nechala slyšet, že Británie opustí Evropskou unii jako jedna země: „Protože jsme v referendu hlasovali jako jedno Spojené království, budeme také jako jedno Spojené království vyjednávat a Evropskou unii jako jedno Spojené království opustíme.”

Reklama

Doporučované