Hlavní obsah

Němci vrátili další obraz ukradený nacisty. Desetiletí se skrýval v tajemné sbírce

Německé úřady vrátily obraz ukradený nacisty příbuzným původního majitele.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Německá ministryně kultury Monika Grüttersová vrátila obraz z tzv. Gurlittovy sbírky příbuzným původního majitele. Obraz s názvem Portrét sedící mladé ženy patřil francouzskému politikovi židovského původu Georgesu Mandelovi. Gurlittova sbírka obsahovala více než 1500 děl světových umělců. Patřila Corneliovi Gurlittovi, jehož otec obchodoval za války s uměním pro nacisty. Německé úřady část obrazů zabavily pro podezření, že je nacisté ukradli obětem holokaustu. Vrátit se podařilo původním majitelům zatím jen pět obrazů.

Článek

Německo vrátilo dědicům původního majitele další z obrazů, který byl součástí takzvané Gurlittovy sbírky. Oznámila to podle agentury DPA pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová. V domě Cornelia Gurlitta se v roce 2013 našly stovky uměleckých děl. Německo je od té doby zkoumá ve snaze vrátit ty, které ukradli nacisté, jejich původním majitelům.

Obraz francouzského malíře Thomase Couturea s názvem Portrét sedící mladé ženy dnes Grüttersová předala příbuzným bývalého francouzského politika židovského původu a aktivního člena protinacistického odboje Georgese Mandela.

Historikům umění se podařilo zjistit, že Coutureův obraz patřil právě Mandelovi, již v roce 2017. Napomohla tomu přitom malá opravená díra na plátně. Partnerka politika, kterého zavraždili francouzští kolaboranti v roce 1944, po válce do protokolu o krádeži obrazu uvedla, že plátno bylo natržené. Díky tomu mohli badatelé obraz identifikovat.

„I tento případ nám připomíná, že nesmíme nikdy přestat v práci na objasnění krádeží umění nacisty, za které nese Německo zodpovědnost,“ uvedla dnes Grüttersová.

Obraz předaný Mandelovým příbuzným je již pátým dílem z Gurlittovy sbírky, který se vrátil do rukou dědiců původních majitelů.

Sbírku s více než 1500 díly předních světových umělců objevily německé úřady v letech 2012 a 2014 v nemovitostech patřících Corneliovi Gurlittovi. Jeho otec Hildebrand pracoval jako obchodník s uměním pro nacisty. Většina děl, u kterých se nepodařilo prokázat, že by je nacisté ukradli obětem holokaustu, se vrátila zpět Gurlittovi a na základě závěti po jeho smrti galerii umění v Bernu. Část obrazů německé úřady kvůli podezření, že jde o nacistickou kořist, stále zkoumají. Že je nacisté skutečně ukradli, se zatím podařilo prokázat jen v šesti případech.

Reklama

Související témata:

Doporučované