Hlavní obsah

Nizozemské dráhy odškodní oběti holokaustu. Židy vozily do vyhlazovacích táborů

Nizozemské státní železnice vyplatí oběti holokaustu.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Převozy se týkaly zhruba 102 tisíc židů, koncentrováni byli v táboře Westerbork, ve kterém byla držena i Anna Franková.

Článek

Nizozemská státní železnice NS souhlasí s odškodněním přeživších holokaustu, jejich rodin a příbuzných. Nově sestavená komise má rozhodnout o výměře odškodnění, NS převážela Židy a pro nacisty nepohodlné lidi do koncentračních táborů, dále pak putovali do táborů vyhlazovacích. Odškodnění se podle BBC týká zhruba 107 tisíc lidí.

Nizozemský dopravce se tímto způsobem snaží vyhnout soudnímu procesu. Ten v roce 2014 prohrál francouzský státní dopravce SNCF, který musel vyplatit více než 60 milionů dolarů za 76 tisíců Židů, kteří byli za druhé světové války zatčeni a dopraveni do koncentračních táborů, uvádí Reuters.

NS s vyplacením odškodného souhlasila také díky Salo Mullerovi, bývalému fyzioterapeutovi, který v roce 2017 napsal knihu s názvem „Uvidíme se večer, slib mi, že budeš hodný chlapec“ – což jsou slova jeho matky před tím, než ji zatkly jednotky SS. Muller se zasadil o vyplacení odškodnění za život 102 tisíc židů, píše The Guardian.

„Jsem na sebe hrdý, konečně jsem měl bezesnou noc,“ řekl Muller podle The Guardian, „slíbil jsem si, že to dokončím, přestože mě odrazovala spousta lidí.“

Koncentrační tábor Westerbork, ve kterém byli Židé a nepohodlní Nizozemci shromažďováni, byl nizozemskou vládou zřízen v roce 1939 jako uprchlický tábor pro Židy, kteří utekli před nacisty. Po obsazení Nizozemí Hitlerem nad táborem převzali kontrolu nacisté. Za jeho zdmi, před přesunem do Bergen-Belsenu, žila také Anna Franková.

Reklama

Doporučované