Hlavní obsah

V Amsterodamu slavnostně otevřeli Dům Anny Frankové

Video: Eva Krchová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Opravené muzeum se snaží novými instalacemi převyprávět slavný příběh dospívající židovské dívky, která si zde během války psala deník. Jedním z nezměněných prostorů zůstal úkryt Anny Frankové, kde si dívka své poznámky psala.

Článek

Cílem rekonstrukce muzea bylo „poskytnout více informací o historickém kontextu a pozadí příběhu, který se snažíme sdělit, což je příběh Anny Frankové,“ uvedl na středečním setkání s novináři ředitel muzea Ronald Leopold.

Úkryt v zadním traktu amsterodamského domu, ve kterém se Anne se svojí rodinou ukrývala, policie odhalila 4. srpna 1944. Ukrývající se obyvatele domu nacisté poté odvlekli do koncentračních táborů. Patnáctiletá Anne Franková zemřela v roce 1945 v táboře Bergen-Belsen.

Deník, který si po dobu skrývání vedla, se stal jedním z nejznámějších svědectví doby pronásledování Židů za druhé světové války. Po válce jej vydal její otec, který pobyt v koncentračním táboře přežil. Deník byl přeložen do více než šedesáti jazyků a prodalo se ho přes 30 milionů kusů.

Muzeum se domnívá, že vyprávět příběh Anny Frankové je nesmírně důležité i více než 60 let po její smrti. Předseda Evropského židovského kongresu Moše Kantor na středeční konferenci ve Vídni varoval, že „židovské komunity se stále více obávají o svou bezpečnost a jsou pesimistické, pokud jde o jejich budoucnost”.

Muzeum, do kterého každoročně zamíří 1,2 milionu návštěvníků, hraje podle Leopolda důležitou roli v boji proti antisemitismu. „Provozujeme muzeum a víme, jak mocný je jeho vliv,“ dodal s tím, že návštěva domu má „obrovský dopad na mladé lidi a povzbuzuje je v boji proti diskriminaci, antisemitismu i rasismu v jejich vlastních komunitách”.

Reklama

Související témata:

Doporučované