Hlavní obsah

Německá ekonomika propadla o deset procent. Víc, než se čekalo

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Německá ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi propadla proti předchozím třem měsícům o 10,1 procenta. Pokles byl výraznější, než očekávali analytici.

Článek

Vývoj ekonomiky po čtvrtletích sledují němečtí statistici od roku 1970 a nikdy neviděli propad o 10,1 procenta. Až letos ve druhém čtvrtletí, kdy zaúřadoval koronavirus.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládali, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se sníží o devět procent, ale skutečnost je ještě o 1,1 procentního bodu horší. V meziročním srovnání ekonomika klesla o 11,7 procenta, i to je horší výsledek.

Evropská komise tento měsíc předpověděla, že německá ekonomika letos klesne o 6,3 procenta. Na příští rok už počítá s růstem, který odhaduje na 5,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky, takže německé výsledky jsou špatnou zprávou i pro Česko.

Naproti tomu s vývojem ekonomiky nekoresponduje očekávání podnikatelů, jejich nálada se podle řady průzkumů zlepšuje a podle všeho chtějí hodit nepodařený druhý kvartál za hlavu. A obrovskému propadu neodpovídá ani počet lidí, kteří v Německu shání práci.

Podle předběžných a sezonně přepočtených údajů klesl v červenci jejich počet zhruba o 18 000 na 2,92 milionu. Analytici předpokládali, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru nezaměstnaných opět přibude. Míra nezaměstnanosti pak zůstala v červenci na 6,4 procenta.

Reklama

Doporučované