Hlavní obsah

Rekordní pád německé ekonomiky. Koronavirus jí sebral desetinu výkonu

Foto: Pixabay.com

Braniborská brána v Berlíně.

Reklama

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům kvůli koronavirové krizi o rekordních 9,7 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad.

Článek

Rekordní propad největší evropské ekonomiky ve druhém čtvrtletí je nakonec menší než desetina. Spolkový statistický úřad lehce upravil svůj původní odhad (pád o 10,1) na revidovaných 9,7 procentního bodu. Ve čtvrtletním srovnání je to nejhorší výsledek Německa v novodobých dějinách – a pro české firmy zpráva, jak koronavirus zamával s nejdůležitějším obchodním partnerem.

Ve druhém kvartálu už se plně projevily dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Prudce se snížila soukromá spotřeba, investice i export a největší ekonomika eurozóny tak zůstává v hluboké recesi. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou a německé hospodářství se do ní dostalo už v prvním čtvrtletí.

Německá vláda představila rozsáhlá opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 7 800 Kč) na každé dítě. Celkem počítá její balík ekonomických opatření na léta 2020 a 2021 se 130 miliardami eur (3,4 bilionu Kč).

Berlín odhaduje, že i přes následné hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že za rok 2020 počítá s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 6,3 procenta.

Reklama

Doporučované