Hlavní obsah

Mladík se přiznal k útoku na osobní data německých politiků, policie ho po výslechu propustila

Němci zadrželi podezřelého z hackerského útoku.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Německá policie vyslechla ve spolkové zemi Hesensku dvacetiletého muže podezřelého ze zveřejnění osobních údajů téměř tisícovky politiků a známých osobností na internetu. Mladík, předběžně zadržený už v neděli, se k činům přiznal a v pondělí byl propuštěn, neboť nebyly důvody pro vazbu, informovali o tom vyšetřovatelé případu na tiskové konferenci Wiesbadenu. Podezřelý tvrdí, že jednal sám a jeho motivem byl nesouhlas s vyjádřeními jeho obětí. Vyšetřování dál pokračuje.

Článek

Podle magazínu Der Spiegel neexistují informace o tom, že by mladý muž, který ještě žije u svých rodičů, byl napojen na některou ze zahraničních tajných služeb. Při výslechu podle vyšetřovatelů řekl, že při získávání dat pracoval sám. Také dosavadní vyšetřování nepřineslo žádné indicie o zapojení dalších osob, řekl státní zástupce Georg Ungefuk, který je zároveň mluvčím německé centrály pro boj s kriminalitou na internetu.

Šéf oddělení kybernetické bezpečnosti Spolkového kriminálního úřadu Heiko Löhr doplnil, že je nadále předmětem vyšetřování, zda obviněný skutečně jednal sám. Ani motiv podle něj není s konečnou platností objasněn. Policie zkoumá možné „obecně kriminální i politické“ motivy.

Mladík si údajně v prosinci na Twitteru založil účet @_0rbit, z něhož formou jakéhosi adventního kalendáře postupně zveřejňoval osobní údaje politiků a prominentních osobností. Zhruba 50 případů je závažnějších, protože byly zveřejněny větší balíky dat, fotografií a korespondence.

Mladý muž si znalosti potřebné ke sledování svých obětí a hackerským útokům osvojil sám. Obviněný se velmi dobře vyzná v počítačích, ale nemá odpovídající vzdělání, řekl Ungefuk. Muž podle něj strávil u počítače mnoho času, aby znalosti získal.

Zájem o počítače a mnoho času jsou podle Ungefuka faktory, díky nimž si mnoho mladých lidí i bez vzdělání v oboru informatiky dokáže osvojit potřebné znalosti a pak odpovídajícím způsobem jednat na internetu.

Vyšetřovatelé při zásahu podle magazínu Der Spiegel nenašli počítač podezřelého, protože ho předtím stihl zničit. Policie muže vypátrala díky stopám, které po sobě na internetu zanechal a také díky výpovědím svědků.

„Zjevně si vůbec neuvědomil celý rozsah své akce,“ poznamenal na jeho adresu jeden z vyšetřovatelů.

Na internetu se do konce loňského roku objevily údaje celkem 994 osob zveřejňované přes jeden účet na Twitteru. Jsou mezi nimi politici všech německých parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Postižena byla i kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Frank-Walter Steinmeier.

Ve velké většině případů byla podle německých úřadů zveřejněna pouze telefonní čísla nebo jiné kontakty. Zhruba 50 případů je ale považováno za závažnější – týkají se publikování dalších osobních dat, fotografií nebo korespondence. Právě na ně se vyšetřování soustředilo.

Kvůli kauze se terčem kritiky stal Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI), který se o jejím plném rozsahu dozvěděl až v noci na pátek, a také ministr vnitra Horst Seehofer, pod něhož BSI spadá.

Reklama

Související témata:

Doporučované