Hlavní obsah

Německá policie zadržela Syřana, chtěl prý spáchat teroristický útok v Berlíně

17letý Syřan je podezřelý z přípravy teroristického útoku.

 

Reklama

Sedmnáctiletý mladík poslal své matce zprávu přes aplikaci WhatsApp, ve které se s ní rozloučil a informoval o plánovaném útoku.

Článek

Německá policie zadržela 17letého Syřana, kterého podezřívá z přípravy sebevražedného teroristického útoku v Berlíně. Dnes to podle agentury DPA oznámil braniborský zemský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter.

Policejní zátah se uskutečnil na severovýchodě spolkové země Braniborsko, DPA s odvoláním na své zdroje upřesnila, že se tak stalo v obci Gerswalde.

Podle Schrötera poslal Syřan své matce elektronickou zprávu, ve které se o plánovaném atentátu přímo zmínil. Deník Bild uvedl, že zadržený se přes komunikační program WhatsApp s matkou rozloučil, neboť se rozhodl vést boj proti nevěřícím.

Schröter upřesnil, že vyšetřovatelé přišli na stopu mladíka díky upozorněním z jiných německých spolkových zemí. Agentura Reuters s odkazem na policii uvedla, že Syřana, který žádal v Německu o azyl, nahlásili úřadům členové jeho rodiny.

O zadrženém je známo, že v roce 2015 bez dokladů přicestoval do Německa, kde požádal o azylovou ochranu. Od roku 2016 pak podle Schrötera žil v ubytovně pro mladistvé, kteří do Německa přišli bez doprovodu dospělých.

Německo se loni opakovaně stalo terčem islamistických atentátů. Ten nejhorší se stal v prosinci, když při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky. Další desítky lidí utrpěly zranění.

Reklama

Doporučované