Hlavní obsah

Německé levicové političce vyhrožují neonacisté. Stopy vedou k policistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Politička německé strany Levice Janine Wisslerová.

Reklama

Ministr vnitra spolkové země Hesensko očekává, že policisté udělají vše pro to, aby vyšetřili, zda do vyhrožování dvěma političkám nejsou zapojeni členové policejního sboru.

Článek

Místopředsedkyně německé postkomunistické strany Levice Janine Wisslerová čelí výhrůžkám smrtí, které odkazují na neonacistickou scénu. Ministr vnitra spolkové země Hesenska Peter Beuth připustil, že stopy pachatelů vedou k tamní policii, napsala agentura DPA. Bernd Riexinger, jeden ze dvou spolupředsedů Levice, obvinil úřady, že nedokážou političku ochránit.

Wisslerová, které vedle místopředsednického postu na celoněmecké úrovni Levice vede rovněž stranickou frakci v hesenském zemském sněmu, obdržela výhrůžné dopisy již v únoru, v posledních dnech je ale dostala opět. Podepsané byly zkratkou NSU 2.0, což odkazuje na skupinu hlásící se k odkazu neonacistického Národněsocialistického podzemí (NSU), které v letech 2000 až 2007 zabilo deset lidí převážně tureckého původu. Podobné dopisy dostala v roce 2018 také právnička Seda Basayová-Yildizová, která v procesu s NSU zastupovala rodiny obětí.

V obou případech se podle DPA ukázalo, že před odesláním výhrůžných dopisů byla na počítačích hesenské policie vyhledávána neveřejná osobní data o obou ženách. To uvedl i Beuth, který očekává, že hesenská policie učiní vše, aby vyvrátila podezření, že do případu jsou zapleteni policisté. Zemský ministr vnitra rovněž kritizoval kriminální úřad, že se ve vyšetřování dopustil chyb, neboť se kriminalisté na vyhledávání osobních údajů političky jednoho z policistů dotazovali, tuto informaci již ale dále nepředali. Beuth dodal, že zmíněný policista je považován za svědka a ne za podezřelého.

Riexinger v reakci na vývoj vyšetřování prohlásil, že je šokován tím, že policie Wisslerové dosud nenabídla žádnou ochranu. Levice se proti postupu kriminalistů ohradila i v prohlášení, které zveřejnila na svém webu. Strana mimo jiné uvedla, že kořeny krajní pravice v řadách hesenské policie jsou zřejmě větší, než úřady připouštěly. Dodala také, že anonymní hrozby jen zesílí její úsilí v boji proti neonacistické scéně.

Německá kontrarozvědka ve své výroční zprávě za loňský rok upozornila na to, že v zemi výrazně přibylo trestných činů jak ze strany pravicových radikálů, tak i těch levicových. Při čtvrtečním představení zprávy kontrarozvědky označil německý ministr vnitra Horst Seehofer za největší nebezpečí pro spolkovou republiku pravicový extremismus, rasismus a antisemitismus.

Reklama

Doporučované