Hlavní obsah

Německo je na cestě k vládě sociálních demokratů, připustil Söder

Foto: Profimedia.cz

Olaf Scholz je na cestě do kancléřského úřadu.

Reklama

Německá povolební situace je znovu o něco jasnější. O krok blíž k sestavení nové spolkové vlády jsou sociální demokraté. Jednání se Zelenými a liberální FDP začnou ve čtvrtek.

Článek

Dosud to byly dvoustranné povolební „oťukávací“ rozhovory. Po poslední schůzce Zelených s křesťanskými demokraty je ale jasněji – ekologická strana upřednostňuje jednat o vládě s vítěznými sociálními demokraty z SPD.

Zelení své rozhodnutí oznámili ve středu a ke stejnému kroku vyzvali i liberály z FDP, a ti návrh přijali. FDP se přitom dosud netajila tím, že by preferovala vládní spolupráci s konzervativci. Veřejnoprávní ARD v té souvislosti píše o rozhodném vystupování Zelených, kteří zřejmě chtějí situaci popohnat, a zároveň o poněkud zdrženlivějším postupu FDP.

Obě strany dělí zejména přístup k otázkám klimatické politiky a také daní, ale právě na hlasech Zelených a FDP bude nová německá vláda závislá, obě největší strany totiž odmítají opakování velké koalice.

První trojstranné koaliční rozhovory se mají konat už ve čtvrtek. V krátkém prohlášení o tom ve středu v Berlíně informoval lídr vítězné SPD Olaf Scholz. Dodal, že věří v úspěch. O sebevědomí mluvila i předsedkyně SPD Saskia Eskenová.

O koalici se se Zelenými a s FDP pokoušely hovořit i poražené sesterské strany CDU/CSU. Šéf bavorské CSU Markus Söder si ale podle svých slov uvědomuje, že konzervativci teď tahají za kratší konec provazu.

Na řadě je SPD, uznává Söder

Söder, který se na jaře sám neúspěšně ucházel o kancléřskou nominaci, ve středu pronesl, že je potřeba uznat realitu, a že rozhodnutí Zelených a FDP znamená cestu k tzv. semaforové koalici s SPD a odmítnutí tzv. Jamajky, tedy koalice CDU/CSU. Zelených a FDP: V německé politice se koaliční uspořádání často pojmenovávají na základě barev zúčastněných stran.

CDU/CSU se podle Södera vrátí do hry o koalici pouze tehdy, pokud pokus o červeno-žluto-zelenou koalici v čele s Olafem Scholzem selže. Do té doby odmítá, aby se konzervativci pokoušeli o paralelní jednání. To odmítl i spolupředseda Zelených Robert Habeck, který zároveň nevyloučil, že by se strana mohla k jednání s CDU v budoucnu vrátit.

Jinak než Söder mluví šéf CDU Armin Laschet, který svou stranu v zářijových dobách dovedl k nejhoršímu výsledku od roku 1949. Ve stručném středečním prohlášení k médiím řekl, že respektuje jednání SPD, FDP a Zelených, ale že je CDU připravena na další jednání.

Laschetova pozice ve straně je po slabém volebním výsledku nejistá a už od voleb se v CDU ozývají výzvy k jeho odchodu. Například ministryně zemědělství a zároveň místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová ve středu uvedla, že unii čeká po 16 letech u vlády zlom, který musí využít jako šanci pro obsahové i personální přehodnocení.

Její stranický kolega Peter Altmaier postoj FDP a Zelených okomentoval na Twitteru slovy o tom, že koaliční vlak sociálních demokratů, liberálů a Zelených právě vyjel z nádraží.

Volby v Německu se konaly 26. září a těsně v nich zvítězila SPD s 25,7 procenty hlasů, druhá skončila unie s 24,1 procenty hlasů. Analytici očekávají, že vznik vlády potrvá dlouhé týdny až měsíce, takže dosluhující kancléřka Angela Merkelová by mohla zemi vést až do Vánoc. Merkelová po 16 letech v kancléřství odchází z politiky.

Reklama

Doporučované